Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

14. 02. 2017. 15:35 >> 15:10

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

Uređaji da imaju oznaku energetske efikasnosti

Uređaji za domaćinstvo namijenjeni prodaji treba da imaju vidno istaknutu oznaku sa jasno naznačenom klasom energetske efikasnosti, kao i odgovarajuću tehničku dokumentaciju kako bi kupci bili informisani o potrošnji energije i kvalitetu njegovog rada, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je, kako su kazali njegovi predstavnici, u prethodnom periodu, na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije, donijelo više podzakonskih akata, odnosno pravilnika, koji se odnose na označavanje energetske efikasnosti uređaja, i to za rashladne uređaje za domaćinstvo, televizore, mašine za pranje posuđa i veša, uređaje za klimatizaciju i električne sijalice i svjetiljke.

Iz Ministarstva su dodali da je cilj označavanja uređaja da kupci na jasan i jednostavan način budu obaviješteni o njegovoj energetskoj efikasnosti.

Oznaka energetske efikasnosti, kako je objašnjeno, pomaže kupcima da naprave bolji izbor prilikom kupovini uređaja, jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu njegovog rada.

„Slovne oznake od A do G ukazuju na kvalitet uređaja po pitanju energetskih i drugih karakteristika. Uređaj je kvalitetniji što je njegova energetska klasa bliža slovu A. Uređaji označeni energetskim klasama A+, A++ i A+++ spadaju u najefikasnije“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je obaveza označavanja energetske efikasnosti proizvoda koji utiču na potrošnju energije proistekla je iz obaveze Crne Gore da tokom procesa pristupanja EU uskladi zakonodavstvo sa evropskim pravnim okvirom.

„Primjena donesenih propisa počela je početkom godine, što znači da su dobavljači i distributeri tih uređaja u obavezi da za svaki obezbijede oznaku energetske efikasnosti, koja se postavlja na vidno mjesto na uređaju izloženom na mjestu prodaje, kao i da pribave odgovarajuću tehničku dokumentaciju kojom se dokazuju pojedine njegove karakteristike“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Zakon o efikasnom korišćenju energije i propisi kojim je uređeno označavanje energetske efikasnosti uređaja za domaćinstvo su dostupni na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније