Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

11. 02. 2017. 23:59 >> 17:31

NAREDNE DVIJE NEDJELJE

Kampanja o održivoj upotrebi pesticida

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) u naredne dvije nedjelje realizovaće kampanju jačanja svijesti o održivoj upotrebi pesticida u Crnoj Gori.

Kampanja se realizuje uz podršku projekta “Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija, s ciljem poboljšanja bezbjednosti hrane i fitosanitarnih standarda.

"Krajnji ciljevi ovog projekta su dobrobit potrošača, olakšavanje međunarodne trgovine poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori, kao i očuvanje zdravlja ljudi, životinja i životne sredine", navodi se u saopštenju MPRR.

Oni su podsjetili da je u cilju uspostavljanja održive primjene pesticida u Crnoj Gori usvojen Nacionalni plan u kojem je, između ostalog, naglašena potreba jačanja svijesti svih aktera u sistemu prometa i upotrebe pesticida, kao i njihova edukacija.

"Sistem održive upotrebe pesticida treba da omogući smanjenje rizika za zdravlje ljudi, životinja i životne sredine, koji je povezan sa nepravilnom upotrebom pesticida. Paralelno, promovisaće se i mogućnosti integralne zaštite bilja, koja podrazumijeva primjenu brojnih alternativnih metoda za suzbijanje štetnih organizama, a čime se smanjuje korišćenje pesticida", pojasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, kako bi uspostavili sistem u kome će se eliminisati negativne posljedice korišćenja pesticida, neophodno je da svi učesnici i interesne grupe prepoznaju vlastite uloge.

"Svi korisnici i distributeri treba da razumiju način i efekte upotrebe pesticida", naglasili su iz MPRR.

Kako su rekli, u cilju informisanja i edukacije, kroz kampanju će biti distribuiran informativni materijal o prometu i pravilnoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja; ličnoj zaštitnoj opremi pri rukovanju sredstvima za zaštitu bilja; uputstvima za trostruko ispiranje odnosno čišćenje ambalaže sredstava za zaštitu bilja.

Navode da će biti distriburan i materijal o riziku upotrebe pesticida po pčele; krivotvorenim i ilegalnim pesticidima i sredstvima za zaštitu bilja sa akcentom na bezbjednost, čuvanje, transport, primjenu i postupanje sa ostacima i otpadom.

"Štampani materijal na ove teme biće dostupan poljoprivrednim proizvođačima posredstvom poljoprivrednih apoteka. U okviru projekta snimljen je i kratak film o ličnoj zaštitnoj opremi koju je neophodno koristiti prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja, a koji se može pogledati na sajtu Ministarstva", rekli su iz tog resora.

Pesticide će, kako su naveli, kupovati samo oni sa legitimacijom.

Iz MPRR pojašnjavaju da je kao korak dalje u osiguravanju održive upotrebe pesticida i smanjenja eventualnih negativnih posljedica, Crna Gora je započela uspostavljanje EU sistema u prometu pesticida, prema kome će sredstva za zaštitu bilja moći da kupuju samo lica koja imaju legitimaciju da su prošla određenu obuku.

Oni navode da je u toku je priprema realizacije specijalističkih kurseva za sve subjekte koji prometuju sredstvima za zaštitu bilja, kao i poljoprivredne proizvođače.

"Edukacija će biti organizovana posredstvom naučno-nastavnih ustanova, koje će licima odgovornim za promet i upotrebu sredstava za zaštitu bilja izdavati sertifikate o položenom kursu. Na osnovu dobijenog sertifikata, legitimaciju za korišćenje sredstava za zaštitu bilja će izdavati Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove", precizirali su iz MPRR.

Istakli su da će posjedovanje legitimacije biti jedini način da se kupe sredstva za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Svi zainteresovani za polaganje kursa biće blagovremeno obavješteni o detaljima vezanim za organizovanje kursa i pohađanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније