Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

15. 02. 2017. 13:41 >> 14:10
1

PODRŠKA NVO

Što prije omogućiti besplatno liječenje zavisnika

NVO 4Life, Juventas i Cazas podržali su javno opredjeljenje Državnog savjeta za prevenciju zloupotrebe droga da ohrabri lokalne vlasti da omoguće zavisnicima od psihoaktivnih supstanci besplatan tretman u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnIh supstanci-Podgorica.

“Nadamo se da će lokalne uprave što prije donijeti odluke o ovom pitanju, te shodno njima dosljedno i sistematski omogućavati zavisnicima da koriste usluge Centra na Kakarickoj gori”, saopštili sui z tri NVO.

Time bi slučaj, kojim su opština Danilovgrad i NVO Juventas obezbijedili besplatan tretman za jednog klijenta u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju, bio primjer kako treba da rade i ostale opštine. Na taj način bi bilo ispunjeno i ono na čemu NVO 4Life insistira već godinama, a to je da rehabilitacija i resocijalizacija za zavisnike od droga bude besplatna.

Civilni sektor je upozorio da se započinjanjem tretmana uslovljenog finansijskim statusom porodice, vrši diskriminacija onih zavisnika i njihovih porodica koji nijesu u mogućnosti da to plate.

“Pozdravljamo i podršku standardizovanim programima prevencije, i smatramo da je primarna prevencija u našoj zemlji na niskom nivou, te da treba uložiti mnogo više napora da rezultati na ovom polju budu bolji i održiviji što najbolje pokazuje uspješnost i efikasnost programa koji su sprovođeni od strane Ministarstva prosvjete uz finansijsku podršku Kancelarije UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) i tehničku podršku CAZAS-a, koji su bili potencijalno dugoročno održivi, ali nažalost nijesu to i postali”, navodi se u saopštenju.

Međutim smatraju da državni savjet za droge u drugim segmentima nije transparentan.

“Na prvom mjestu u  nepoštovanju Uredbe Vlade Crne Gore o saradnji sa nevladinim organizacijama, prema kojoj se predviđa javni poziv za izbor predstavnika civilnog sektora za članstvo u radnim tijelima Vlade, ali i onemogućavanja civilnog sektora da makar i pismenim putem dostavi informacije Savjetu, usljed činjenice da se obavještenja o sjednicama plasiraju javnosti tokom neradnih dana”, navodi se u saopštenju i dodaje da je posljednji takav postupak napravljen u nedjelju 12. februara, kada je objavljen poziv za Sjednicu koja se održava u ponedjeljak 13. februara. 

Oni navode da su bolesti zavisnosti od droga u Crnoj Gori prerasle u problem javnog zdravlja, , a Crna Gora još nema razvijene adekvatne mehanizme da se sa ovim problemom počne boriti na način koji će konačno početi da daje rezultate.

“Stoga je potrebno, da sva postojeća tijela koja se bave bolestima zavisnosti od droga, pa i Državni savjet, hitno preuzmu inicijative o uključivanju predstavnika civilnog sekotra u svoj rad, te usvoje praksu većeg stepena transparentnosti u radu i blagovremenog obavještavanje javnosti o planiranim događajima.   Vjerujemo da samo zajedničkim naporima možemo pružiti komletan, blagovremen i adekvatan nacionalni odgovor bolestima zavisnosti”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније