Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 02. 2017. 20:33 >> 20:07

ŠKOLSKA 2015/16 GODINA

Romima i Egipćanima za stipendije 80.000€

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svake godine, obezbjeđuje stipendije za srednjoškolce i studente romske i egipćanske populacije, a za školsku 2015/16 godinu izdvojeno je iz budžeta 80.000 eura, saopštio je ministar Mehmed Zenka.

Projekat "Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja, Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa”, koji traje traje 18 mjeseci, danas je zvanično prezentovan u Podgorici.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima uspješnu praksu apliciranja za IPA projekte, i zadovoljstvo što je i projekat "Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja, Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa”, koji je pripremilo i sa kojim je apliciralo za potrebna sredstva, odobren od strane Evropske komisije", saopšteno je iz tog resora.

Evropska komisija je za projekat obezbjedila milion eura, a implementator projekta je međunarodna organizacija HELP. Partneri u implementaciji projekta su Romski obrazovni fond, Crveni krst Crne Gore i Centar za demokratiju i ljudska prava.

"Projekat se odnosi na promociju i zaštitu ljudskih prava romske i egipćanske populacije i ostalih ranjivih grupa, a direktno je usmjeren na poboljšanje njihovog položaja na trajan i održiv način, u skladu sa međunarodnim standardima", navode iz Ministarstva.

Specifični cilj projekta je, kako se navodi, obezbjeđivanje boljeg pristupa u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava, ali i jačanje kapaciteta državne i lokalne uprave za socijalnu inkluziju romske i egipćanske zajednice u Nikšiću, Beranama i Podgorici.

"Kada imamo priliku da pomognemo, onda treba da smo dodatno motivisani da postignemo najbolje moguće i prije svega održive rezultate", kazao je Zenka na promociji projekta.

On je ponovio da je posvećenost Vlade Crne Gore kreiranju i implementaciji politika za brže i potpuno socijalno uključivanje i poboljšanje ekonomskog položaja ove populacije široko prepoznata.

"Ministar je naveo važnost segmenta obrazovanja, i podsjetio da se kontinuirano radi na poboljšanju obrazovne strukture romske i egipćanske populacije, što je od ključne važnosti za dalje pomake u integraciji ove populacije. S tim u vezi, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svake godine, u kontinuitetu, obezbjeđuje stipendije za srednjoškolce/ke i studente/kinje. Za školsku 2015/16. godinu, za tu namjenu izdvojeno je iz budžeta 80.000 eura", sapšteno je iz Ministarstva.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Andre Lis, naglasio je da je Evropska komisija i u svom posljednjem izvještaju konstatovala da je romska populacija najugroženija grupa.

"S tim u vezi, izražena je puna spremnost Evropske unije za pružanje potrebne podrške u cilju uspješnijeg integrisanja ove ranjive grupe, rekao je Lis, i dodao, da je prošlogodišnji Romski seminar, održan u Podgorici, dao veoma dobre smjernice za dalji rad u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

On je izrazio zadovoljstvo zbog aktivne participacije svih učesnika i rekao da će Evropska Unija nastaviti da podržava sve aktivnosti u vezi sa integracijom ove ranjive društvene grupa, i da je najveća odgovornost na Crnoj Gori da istraje u ovim reformama sa svojim raspoloživim resursima.

Sekretarka Romskog savjeta, Ana Popović, zahvalila je svim akterima koji učestvuju u procesu uspješnijeg uključivanja romske i egipćanske zajednice, "a posebnu zahvalnost za dalja zalaganja Vlade Crne Gore i resornog ministra, u rješavanju problematike sa kojom se ova zajednica konstantno i već duži period suočava".

Danijela Vujošević je ispred organizacije HELP, kao implementatora projekta predstavila ukratko najvažnije detalje, ključne rezultate i očekivanja po oblastima.

"Ona je navela da će se rezultati ostvariti kroz četiri oblasti socijalne iknluzije romske i egipćanske populacije, odnosno zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније