Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor PEJOVIĆ - Filip RAKONJAC ]

16. 02. 2017. 11:56 >> 20:12
113

PROTEST MAJKI

Ostaju da noće ispred Vlade

Dio majki koje su danas protestovale, nezadovoljne time što je premijer Duško Marković prihvatio da se sastane s njihovim predstavnicama naredne sedmice, odlučile su da noć provedu ispred Vlade. Majke su insistirale da budu danas primljene u Vladi ili, pak, da im se obrati bivša ministarka Zorica Kovačević. Kako odgovora na novi zahtjev nije bilo, dio majki troje i više djece su ostale odlučne da nastave protest i noćas.

Zahtjev za prijem kod Markovića uslijedio je nakon višesatnih protesta majki, koje su u jednom trenutku probile metalnu ogradu ispred Vlade Crne Gore, i došle do samog ulaza u zgradu izvršne vlasti, gdje je došlo do guranja s policijom.

Policija je, međutim, spriječila nasilan ulazak u Vladu, a u Karađorđevu je poslata Posebna jedinica policije.

Nakon što je dogovoren sastanak s Markovićem, predstavnica majki Željka Savković pozvala je okupljene da se raziđu, što su majke odbile skandirajući "Ostajemo ovdje".

Naime, majke su se danas prvo okupile ispred crnogorskog parlamenta, kako bi izrazile protest zbog smanjenja naknada, a zatim su se odatle uputile prema zgradi Vlade Crne Gore, koja je bila ograđena metalnim ogradama. 

Nakon što su premijeru Dušku Markoviću poručile da će čekati dok ih iz Vlade neko ne pozove na razgovor, uslijedio je pozitivan odgovor izvršne vlasti. Na razgovor u Vladu je dva puta išla predstavnica majki, Željka Savković. S obzirom na to da nije razgovarala s premijerom Duškom Markovićem, zatražila je prijem kod nekog drugog predstavnika Vlade.

Inače, po izlasku iz Vlade, majkama je predložila da protest nastave ispred Skupštine Crne Gore.

Majke su, međutim, to odbile, skandirajući "Ostajemo ovdje". Nezadovoljne majke skandirale su i "Dolje Vlada", zahtijevajući ostavke. Poručuju i "Ne dirajte majke".

 

Ispred zgrade Vlade su i predstavnici Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Slaven Radunović, Janko Vučinić... Na protest je stigao i Marko Milačić. On je, s nekoliko muškaraca, napravio živi zid uz policijski kordon. 

Predstavnica majki, Željka Savković, rekla je da ne želi da skup majki bude zloupotrijebljen, i zamolila sve koji su došli sa strane da problem ostave majkama.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, u obraćanju nezadovoljnim majkama, predložio je korisnicama naknada da postave ultimatum da se povuče odluka o umanjenju naknadu.

Predstavnica majki Željka Savković pozvala je premijera Markovića da se pojavi pred nezadovoljnim majkama i zatražila povlačenje zakona o smanjenju naknada.

 

"Bog je majkama dao da ćute i trpe, ali više neće moći", poručila je ona. 

Premijeru Markoviću je uputila jasnu popruku: "Duško, ne igraj se s našim životima". Ona ga je pozvala da ispoštuje zahtjeve nezadovoljnih majki i da se pojavi u zgradu Vlade.

"Pozovi majke da se dogovorimo, da damo šansu jedni drugima. Poštuj nas", poručila je Savković.

Ranije danas, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred Skupštine Crne Gore, okupilo se više od hiljadu nezadovoljnih korisnica doživotnih naknada.

Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata (USS) saopštila da je materinstvo najveći problem žena prilikom traženja posla.

"Pokažimo kako se istinski može odbraniti pravo na slobodu i socijalnu pravdu. Nelogično je da se samo nakon godinu dana umanjuju doživotne naknade", kazala je Pejović.

Naime, bila je planirana šetnja od Vlade do Skupštine Crne Gore, i nazad do sjedišta izvršne vlasti. Međutim, kako je prostor oko Vlade Crne Gore ograđen, okupljanje je organizovano ispred parlamenta.

Nezadovoljne majke su na protestu podržali lider Demokrata, Aleksa Bečić, i poslanica Demokratskog fronta (DF), Marina Jočić.

 

Пратите нас на

Коментари113

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније