Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 06. 2013. 12:25   >>  12:34

VEKTRA

Ponovo odložili ročište

Ročište za ispitivanje potraživanja kompanije Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, odloženo je za 21. jun, kako bi se svi povjerioci upoznali sa nalazom i mišljenjem vještaka finansijske struke.

Sudija podogoričkog Pirvrednog suda, Miodrag Anđelić, naveo je da povjerioci koji nijesu pribavili nalaz i mišljenje vještaka, Ilinke Vuković, to mogu učiniti nakon završetka ročišta.

Zadatak vještaka po nalogu Suda bio je da izračuna dospjele kamate za povjerioce koji imaju pravosnažne sudske odluke, čija su potraživanja priznata. Isto tako zadatak vještaka je da izračuna kamate stečajnih povjerilaca – banaka kojima potraživanje nije osporeno, a koji su prijavili kamate, kao i oni koji su iskazali kamate u prijavama.

Stečajni upravnik, Zdravko Cicmil, nakon iskaza vještaka dostavio je listu potraživanja Sudu.

Punomoćnici Crnogorske komercijalne banke (CKB), Senja Radović i Filip Jovović, dostavili su Sudu prevod prigovora u cilju priznavanja potraživanja u kćerkama kompanijama po ugovoru o solidarnom jemstvu.

Na pitanje Anđelića zbog čega nijesu ranije dostavili prigovor, Radović je odgovorila da je razlog kašnjenje prevoda koji im je bio neophodan da bi kompletirali svu dokumentaciju.

Prema nalazu vještaka, od ukupno prijavljenih potraživanja u iznosu od 269,78 miliona EUR sa kamatama, piznato je 150,55 miliona eura i kamate u iznosu od oko 16,45 miliona eura, dok je osporeno 103,02 miliona eura.

Prema nalazu vještaka, priznato je potraživanje Hypo Alpe Adria divelopmentu /Development/, koji sa kamatama iznose oko devet miliona eura.

Ciriškoj NLB Interfinanc /Interfinanz/ koja je prijavila oko 60 miliona EUR, osporeno je 3,8 miliona EUR. Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) od prijavljenih oko 30 miliona EUR sa kamatama, osporeno je 16,4 miliona EUR. OTP banka je prijavila preko 81 miliona EUR sa kamatama, od čega je osporeno 12,9 miliona EUR, sa napomenom da ispunjenje zavisi od ishoda spora po istom kreditu gdje je garant bila bjelopoljska Vektra Jakić.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro, na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније