Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor PEJOVIĆ - Filip RAKONJAC ]

17. 02. 2017. 14:39 >> 15:30
52

ISPRED VLADE

Dogovoren sastanak, majke se povukle

Predstavnica majki, koje od juče protestuju zbog smanjenja naknada majkama sa troje i više djece, Željka Savković, kazala je da su ministri rada i socijalnog staranja i finansija, Kemal Purišić i Darko Radunović, pristali na sastanak. Nakon toga majke su odlučile da se do sastanka povuku ispred zgrade Vlade.

 

Sastanak je, kako je navela, dogovoren za utorak ili srijedu.

Savković je nakon toga pozvala majke da odu kućama, navodeći kako očekuje da i na sastanku bude prisutan premijer Duško Marković.

"Ukoliko se naknade ne vrate na staro zakazaćemo novi protest i zvaćemo cijelu Crnu Goru", poručila je ona.

Savković je ranije saopštila je da, ako Marković nije u zgradi, Vlada mora funkcionisati i bez njega, zahtijevajući odgovor iz njegovog kabineta.

"Crna Gora ima najdostojanstvenije i najstrpljivije majke, jer su čekale mjesec dana da se neko izvini i kaže: 'Pogriješili smo' i da nam vrati naknade", istakla je Savković.


Ona je ponovila da nije istina da je protest ispolitizovan. Pitala je i gdje su predsjednici države i parlamenta, Filip Vujanović i Ivan Brajović, da se obrate majkama koje čekaju ispred Vlade Crne Gore.

"Da li je moguće da ambasadori EU ostaju imuni na nemoć crnogorskih majki. Prevarili su se ako misle da ćemo pokleknuti", rekla je Savković, poručujući da ostaju do ispunjenja zahtjeva da se, kako je rekla, ne bi radovali oni koji tvrde da je protest ispolitizovan.

Ranije je Savković saopštila da im je bila namjera da od Vlade Crne Gore dobiju tačno vrijeme kad će predstavnici izvršne vlasti stupiti u pregovore s Koordinacionim odborom majki.

"Kad smo ušli da podnesemo zahtjev, na portirnici su nam radnici MUP-a rekla da Vlada Crne Gore zasjeda po pitanju jučerašnjeg zahtjeva, i da če nas obavijestiti o njihovoj odluci. Shodno toj odluci, tako ćemo i postupiti i vidjeti kako ćemo organizovati proteste", rekla je Savković novinarima ispred Vlade Crne Gore.

Ona je saopštila da je noć protekla mirno i dostojanstveno "uz pjesmu i dosta hladnoće". Govoreći o daljim potezima, Savković je rekla da će, ako se ne oglase iz Vlade, tražiti odgovor bar do 15 sati.

 

Savković je iskoristila priliku da svojoj ćerki Sandri čestita 31. rođendan.

Podršku majkama na protestu pružili su i poslanici Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, Predrag Bulatović i Andrija Mandić. Bulatović je tom prilikom saopštio da su tu da ih podrže kao ljudi, te da protest majki nema političku pozadinu.

Podsjećamo, jedan broj majki, korisnica nadoknada za troje i više djece, koje su juče protestovale zbog njihovog smanjena, prenoćile su ispred Vlade Crne Gore.

One su nezadovoljne time što je premijer Duško Marković prihvatio da se sastane sa njihovim predstavnicama naredne sedmice, kako bi razgovarali o zahtjevima majki. Očekuju i da im se Marković obrati i pozove ih na satanak. Savković je ranije majke pozvala na strpljenje i dostojanstven protest.

"Vlada je spremna na socijalni dijalog sa majkama o svim aspektima ovog problema, kako bi se pronašla prihvatljiva i održiva rješenja", saopšteno je Televiziji Crne Gore u Vladi.

Majke su poručile da će istrajati u svojim zahtjevima.

 

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније