Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 02. 2017. 19:13 >> 18:48
5

SASTANAK SA SIMOVIĆEM

Kinezi žele da uzgajaju ljekovite biljke u CG

Zemljište na području Nikšića ispunjava uslove za sadnju kineskog ljekovitog bilja, koje se koristi u tradicionalnoj medicini te države, zbog čega treba osnovati ekspertski tim koji će raditi na takvom projektu, istaknuto je na sastanku potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i delegacije kineskih naučnika i predstavnika farmaceutskih kuća te zemlje.

"Na sastanku je razmotrena dinamika aktivnosti na realizaciji ovog projekta koji je proistekao iz Memoranduma o saradnji u oblasti ljekovitog bilja, potpisanog na nivou vlada Crne Gore i Kine, krajem prošle godine na samitu u Rigi. Projekat u Crnoj Gori je prvi na kome je kineska Vlada konkretizovala aktivnosti na realizaciji sporazuma koje je Kina postpisala u Rigi sa zemalja centralnoistočne Evrope, u okviru Inicijative 16+1", istakli su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 Simović istakao je  naglasio značaj realizacije projekta za valorizaciju zemljišnih potencijala, povećanje proizvodnje i prerade ljekovitog bilja u Crnoj Gori, kao i za uključenost poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore.

"Ministar je ukazao na mogućnost uspostavljanja mreže kooperantskih odnosa, odnosno uključivanja farmera iz Nikšića i drugih opština u projekat, koji bi mogli na svojim posjedima da proizvode ljekovito bilje i da proizvod plasiraju na tržište na bazi partnerskih odnosa. Takođe je ukazao na značajan potencijal i razvojnu šansu u održivoj eksploataciji prirodne populacije ljekovitog bilja u Crnoj Gori", objasnili su iz Ministarstva

Simović je kazao da taj projekat može da podstakne i razvoj zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, što bi donijelo i brojne druge razvojne šanse.

"Predstavnici kineske delegacije zahvalili su se potpredsjedniku Simoviću i gradonačelniku Nikšića Veselinu Grboviću na prijateljskom prijemu. Saglasili su se sa potpredsjednikom u viđenju razvojnih mogućnosti ovog projekta i predložili formiranje zajedničkog ekspertskog tima koji će raditi na odabiru vrsta ljekovitog bilja koje će se uzgajati, kao i na definisanju ostalih aktivnosti na projektu. Iskazali su posebno zadovoljstvo zbog otvorenosti i iskazanoj spremnosti predsjednika Opštine Nikšić i njegovih saradnika za realizaciju ovog projekta", navodi se u saopštenju Ministarsva.

U predstojećim mjesecima, kako je dogovoreno, potrebno je izvršiti odabir raspoloživog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za uzgoj odabranih ljekovitih vrsta, na teritoriji Nikšića, za planirani obim realizacije, uzgoj na 60ha i dodatnih 6ha za izgradnju objekata za preradu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније