Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2017. 20:28 >> 20:05

IA TVRDI

Na rješenja žalbi čekaju 11 mjeseci

Institut alternativa 11 mjeseci čeka na rješenja žalbi koje je uputio prošle godine Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), saopštili su iz te nevladine organizacije, i dodali da nedostatak kapaciteta ne može biti opravdanje za kršenje zakonskih rokova.

„Posebno treba imati u vidu da je od početka primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, 2013 godine, do ove, budžet Agencije udvostručen, sa 370.490 na 637.997 EUR“, ocijenili su iz IA.

Kako su kazali, žalbe se tiču rješenja koje je IA dobio od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, opštine Kotor, opštine Pljevlja, opštine Ulcinj, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Tužilačkog savjeta i Uprave za javne nabavke.

„Razlozi za žalbe varirali su od pogrešne primjene materijalnog prava, na šta je upućeno devet žalbi, do povreda pravila postupka, zbog ćutanja administracije organa vlasti opštine Budva, Rožaje i Ljekarske komore ili nedostavljanja tražene informacije nakon uplate troškova opštini Ulcinj. Od prve žalbe, koja je Agenciji upućena 3. marta 2016, prošlo je 11 mjeseci“, kaže se u saopštenju.

On su naveli da je Zakonom AZLP je dužna da postupa po žalbi u roku od 15 dana od dana njenog podnošenja.

„Ukoliko ne donese rješenje po žalbi i ne dostavi ga podnosiocu iste u propisanom roku, Agencija može biti novčano kažnjena u rasponu od 200 do 2000 eura, u skladu sa članom 48 Zakona“, piše u saopštenju.

Kako su kazali, svjesni ograničenih kapaciteta Agencije da postupa po žalbama u roku, uputili su dopis predsjedniku Savjeta Agencije, u novembru prošle godine, tražeći informaciju o ishodu navedenih žalbi.

Odgovor nije dostavljen, iako je upućen prije tri mjeseca.

„Prema poslednjim javno dostupnim podacima iz decembra prošle godine, od 35 predviđenih izvršilaca za poslove u Agenciji, trenutno je zaposleno njih 22, što čini 62 odsto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta. Nije poznato da li je Agencija upućivala zahtjeve Ministarstvu finansija za popunu preostalih radnih mjesta i kakav je bio ishod takve inicijative“, piše u saopštenju.

Oni su pozvali Agenciju i Vladu da obezbjede punu primjenu zakona u što kraćem roku.

„Smatramo da Agencija mora biti pozitivan i vodeći primjer u jačanju prava na slobodan pristup informacijama, pa ovom prilikom apelujemo na Agenciju da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, postupa po žalbama u roku i osnaži poštovanje jednog od zakonskih principa - “pravo javnosti da zna“, u cilju vršenja demokratske kontrole organa vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније