Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2017. 18:02   >>  20:41 3

PROŠLE GODINE

Nije bilo nehumanog ponašanja policije

Tokom prethodne godine, u postupanju policije nije bilo elemenata nehumanog ponašanja, saopšteno je na konferenciji "Standardi u borbi protiv torture i drugih oblika nehumanog postupanja" u Podgorici. Ocijenjeno je i da je Crna Gora uspostavila kvalitetan zakonodavni i institucionalni okvir kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, posebno kada je riječ o primjeni sredstava prinude.

"Crna Gora uspostavila je kvalitetan zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava, ali se mora konstantno raditi na ostvarivanju visokih međunarodnih standarda i kvalitetnoj i efikasnoj implementaciji", rekao je Pejanović, saopšteno je iz MUP-a.

Kako je kazao, MUP – Uprava policije tom pitanju posvećuje dužnu pažnju, naročito u kontekstu kontrole primjene policijskih ovlašćenja, lišenju slobode (jer je neosnovano i nezakonito lišenje slobode kažnjivo) i tretmanu lica lišenih slobode.

Pejanović je istakao da je pažnja usmjerena na primjenu policijskih ovlašćenja, zakonitom i humanom postupanju prilikom preduzimanja službenih radnji, u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima i Kodeksom policijske etike.

Pejanović je, kako se navodi, naglasio da je nulta tolerancija u odnosu na slučajeve prekomjerne upotrebe sile ili bilo kojeg oblika zlostavljanja u vršenju policijske službe, uz preduzimanje adekvatnih preventivnih mjera za suzbijanje takvih slučajeva u praksi.

To, kako je rekao, najbolje potvrđuje Izvještaj za 2016. godinu Unutrašnje kontrole i Ombudsmana koji je Nacionalni preventivni mehanizam, a u kojem je konstatovano da nije zabilježen nijedan slučaj torture, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

U saopštenju se kaže da se analizom podataka koji se odnose na pritužbe i prijave građana na neke od oblika zlostavljanja od policijskih službenika u proteklom desetogodišnjem periodu, uočava trend značajnog smanjenja broja slučajeva u kojima su se građani žalili na nezakonitu primjenu sile ili na neki od oblika zlostavljanja od strane policijskih službenika (2008. godina – 35 slučajeva, 2016. godina – pet slučajeva).

"Izvršenim provjerama u postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji od policijskih službenika u konkretnim slučajevima", saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, s druge strane, posebna pažnja mora se posvetiti pravima policijskih i drugih službenika koji obavljaju teške i odgovorne poslove, i adekvatnom sankcionisanju svih osoba koja vrše napade na ovlašćene službenike u vršenju zakonskih ovlašćenja.

Pejanović, dodaje se, vjeruje da će Crna Gora i institucije sistema, uz uključivanje nevladinog sektora i građana, u saradnji sa relevantnim međunarodnim organizacijama, uspješno pratiti stanje u oblasti ljudskih prava, i na osnovu toga razvijati i uspostaviti efikasan mehanizam za prevenciju torture i kažnjavanja povrede tog apsolutnog prava.

Prilog Aleksandre Sjekloće Blagojević, TVCG:

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније