Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

22. 02. 2017. 13:47 >> 13:22
5

VUKSANOVIĆ DRAŠKOVIĆU

Vratite ćiriličnu tablu ispred Ustavnog suda

Srpski nacionalni savjet zahtjeva da se na ulaznoj fasadi zgrade Ustavnog suda vrati tabla sa nazivom institucije ispisana ćirilicom, koja je sklonjena. U pismu predsjednuku suda Dragoljubu Draškoviću predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović traži da se u administraciji i koorespodenciji Ustavnog suda u potpunosti izjednače ćirilično i latinično pismo.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta su kazali da je Ustavni sud Crne Gore, trajno i tajno sklonio tablu sa nazivom svoje insitucije ispisanu ćiriličnim pismom i tako, prema njihovim riječuma, grubo narušio ustavnu odredbu iz člana 13 Ustava Crne Gore, koja izričito potvrđuje da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

“Ovakav odnos državnih institucija, među kojima je i Vaša, predstavlja nasilje nad zvaničnim Ustavom, ali i nad istorijom i kulturom Crne Gore. Stoga Vas molimo da u administraciji i koorespodenciji Ustavnog suda u potpunosti izjednačite ćirilično i latinično pismo i da u najkraćem roku na ulaznoj fasadi zgrade u kojoj se nalazite vratite tablu sa ćirilinim natpisom vaše institucije”, navodi se u saopštenju Vuksanovića.

Oni smatraju da ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki. Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta i istorijske Crne Gore. Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa.

“Upozoravamo Vas da ćemo se, ukoliko se upotreba ćiriličnog pisma u potpunosti ne upodobi sa ustavnom odredbom o ravnopravnosti pisama ćirilice i latinice, kao organizacija koja se bavi zaštitom identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, na sve dopustive načine boriti za poštovanje ustavnih odredbi”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније