Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2017. 17:57 >> 17:31
2

ZA CRNOGORCE NA KOSOVU

Nikolić: Formirati Koordinacioni odbor

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Andrija Nikolić, ocijenio je da neophodno što prije formirati Koordinacioni odbor, koji bi bio jedinstvena adresa svih crnogorskih iseljeničkih organizacija na Kosovu.

Nikolić i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Luiđ Škrelja, na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Kosova, Elmia Rečice, učestvovali su na Samitu odbora za vanjske poslove Evrope i Balkana, koji je održan od 19. do 21. februara u Prištini.

Delegacija Odbora sastala se u Ambasadi Crne Gore u Prištini sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, saopšteno iz parlamenta.

"Nikolić, informisao je prisutne da je neophodno što prije formirati Koordinacioni odbor, koji bi bio jedinstvena adresa svih crnogorskih iseljeničkih organizacija na Kosovu. Nikolić i Skrelja obavijestili su predstavnike iseljenika da bi se formiranjem jednog takvog tijela, uz logistiku Savjeta za saradnju sa iseljenicima, crnogorske ambasade i Vlade Kosova, ubrzao proces zvaničnog ustavnog priznanja crnogorske manjine u Republici Kosovo, čime bi se preko izabranih predstavnika Crnogoraca, obezbijedili uslovi za njihovo učešće u političkim i društvenim procesima na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Skup u Tirani je bio posvećen perspektivama proširenja EU, regionalnoj saradnji, migrantskoj i izbjegličkoj krizi, te borbi protiv terorizma i radikalizma u regionu.

"Na samitu su pored predstavnika sedamnaest evropskih parlamenata učestvovali i predsjednici Republike, Parlamenta i Vlade Kosova, Hašim Tači, Kadri Veseli, Isa Mustafa, te brojni ministri iz kosovske Vlade. Panelisti su se zajedničkom izjavom na kraju Samita, saglasili da je integracija zemalja Zapadnog Balkana, najbolja garancija mira stabilnosti i napretka regiona", kazali su iz parlamenta.

Nikolić je u glavnom gradu Albanije imao sastanak sa domaćinom Samita, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Kosova Elmiom Rečicom.

"Tom prilikom, Nikolić je izrazio očekivanje da će pitanje demarkacije državne granice između Crne Gore i Republike Kosova uskoro biti riješeno u kosovskom parlamentu, uz ocjenu da je crnogorska strana svojim konstruktivnim stavom, promišljenim djelovanjem i izbjegavanjem direktnog uključivanja u javnu debatu, uspjela u namjeri da ne doprinese daljem produbljivanju političkih tenzija na Kosovu. Prema riječima Rečice, kosovska Vlada ne vidi ništa sporno u pogledu razgraničenja sa Crnom Gorom, a kako navodi, u toku je intenzivan dijalog kako bi se to pitanje što prije našlo u Parlamentu Kosova", navodi se u saopštenju Skupštine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније