Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 02. 2017. 17:27 >> 17:04

VLADA CG

Usvojen Predlog Šengenskog plana

Vlada je usvojila Predlog Šengenskog nacionalnog plana, kojim su defenisane sve aktivnosti koje se odnose na sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da, u roku od 30 dana, formira međuresorno radno tijelo za praćenje implementacijedokumenta.

„Ovim dokumentom, koji predstavlja jedan od ključnih programskih dokumenata u okviru priprema za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), definisane su sve aktivnosti koje se odnose na usklađivanje pravnog okvira, infrastrukturu i informaciono-komunikacione sisteme, obuku, kadrove, sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Realizacija Šengenskog nacionalnog plana, kako se dodaje, ne znači samo ispunjavanje uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i šengenski prostor, već predstavlja i plan razvoja integrisanog upravljanja granicom u skladu sa savremenim evropskim standardima koji će, prvenstveno, doprinijeti boljoj bezbjednosti Crne Gore.

Na sjednici je usvojena i Strategija za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori za period 2017-2020. godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu.

„Cilj Strategije je uspostavljanje društva sa efikasnim sistemom i prepoznatljivim rezultatima na polju integrisanog upravljanja migracijama, što će doprinijeti regionalnoj i ukupnoj stabilnosti, saglasno pravilima i standardima EU“, kaže se u saopštenju.

U raspravi je istaknuto da je Crna Gora odlučna da razvija i unapređuje pravni okvir, institucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Vlada je usvojila Dvanaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2016.

„Prilikom predstavljanja izvještaja konstatovano je da je nastavljen pozitivan kontinuitet u dijalogu Crne Gore s predstavnicima institucija i država članica EU“, navedeno je u saopštenju.

Data je saglasnost na Odluku o visini mjesečne akademijske nagrade članovima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2017. godinu koju je donijelo Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Na sjednici je utvrđen Predlog Zakona o izmjenama zakona o sredstvima za ishranu bilja, kojim se uklanjanjaju uočene prepreke u poslovnom ambijentu i definišu postupci fitosanitarnih inspektora prilikom nadzora nad sprovođenjem tog zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније