Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 02. 2017. 18:50 >> 18:24
1

BEČIĆ PURIŠIĆU

Radno vrijeme prilagoditi potrebama majki

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, zatražio je od ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, da spriječi administrativni teror nad majkama koje satima čekaju da predaju žalbe i naloži podgoričkom Centru za socijalni rad da radno vrijeme prilagodi potrebama građana.

“Pozivam Vas da hitno obezbijedite da prestane šikana i administrativni teror koji se ovih dana sprovodi u Centru za socijalni rad Podgorica prema majkama koje satima čekaju da predaju žalbu na rješenje o umanjenju doživotne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece”, naveo je Bečić u otvorenom pismu Purišiću.

On je pozvao ministra da, polazeći od svojih nadležnosti, hitno naloži Centru za socijalni rad Glavnog grada Podgorica da radno vrijeme u svemu prilagodi potrebama građana. “I majkama omogući da u okviru punog redovnog, a po potrebi i produženog radnog vremena, tom Centru mogu predati žalbu na rješenje radi zaštite svojih prava”.

Kako Bečić navodi, Centar za socijalni rad u Podgorici već danima zatvara vrata arhive u 14 sati, “drsko i bezdušno ignorišući činjenicu da u tom trenutku više desetina majki čeka pred vratima Centra da preda žalbu radi zaštite svojih prava”.

“Bilo bi za očekivati da državni organ, poštujući građane sopstvene države koji čekaju da podnesu akt u zaštiti svog Ustavom garantovanog prava na pravni lijek, čak i produže redovno osmočasovno radno vrijeme kako bi se građanima omogućila predaja žalbi”, rekao je on.

Nažalost, dodaje Bečić, u konkretnom slučaju dešava se nešto potpuno suprotno, “pa se vrata nadležnog organa pred majkama zatvaraju puna dva sata prije isteka redovnog radnog vremena”.

“Takođe Vam ukazujem da navedeno nehumano postupanje, koje je istovremeno i protivpravno, pored toga što izaziva osjećaj gorčine i opravdanog gnijeva majki, može imati za posljedicu i propuštanje roka za podnošenje žalbi, a time i gubitak prava majke da drugostepeni organ preispita osnovanost podnesenih žalbi”, naveo je on.

Bečić dodaje da sva prvostepena rješenja o umanjenju naknada majkama nose datum 10.02.2017. godine i da su u narednih nekoliko dana uručena majkama. “Činjenica da upravo u narednim danima ističe petnaestodnevni rok za podnošenje žalbi, navedeno postupanje Centra za socijalni rad čini dodatno neprihvatljivim”.

“Pri vođenju postupka i rješavanju u upravnim stvarima organi imaju zakonsku obavezu da strankama omoguće da što lakše zaštite i ostvare svoja prava i pravne interese. Uprava se u demokratskoj Evropi posmatra kao dio ljudske saradnje i socijalne regulacije, koja prerasta u servis javnih službi okrenut potrebama građana. Servis, koji građanina posmatra kao korisnika svojih usluga”, navodi se u pismu Bečića.

U glavnom gradu Crne Gore, dodaje on, državni organ zadužen za socijalno staranje, majkama koje satima čekaju u redu, a koje su nerijetko i slabog zdravstvenog stanja, onemogućava da predaju podnesak žalbe, krajnje birokratski zatvarajući vrata ustanove dva sata prije isteka redovnog radnog vremena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније