Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 02. 2017. 23:36 >> 23:11

LGBT ORGANIZACIJE

Izvještaj AI ukazuje na diskriminaciju

Ovogodišnji izvještaj organizacije Amnesti internešnal (Amnesty International) (AI) ukazuje na diskriminaciju prema LGBTI osobama, smatraju u LGBT Forumu Progres i Hiperionu.

U saopštenju te dvije nevladine organizacije (NVO) se ukazuje da je AI u svom izvještaju za 2016/17. godinu, rađenom za Crnu Goru, izolovala i fokus stavila na pet ključnih segmenata – Anti-terorizam i bezbjednosti, Diskriminaciju LGBTI osoba, Prisilne nestanke, Novinarsku slobodu izražavanja i Izbjeglice i interno raseljena lica.

Oni podsjećaju da su u dijelu izvještaja koji se odnosi na diskriminaciju LGBTI osoba navodi da su u maju dvije LGBTI organizacije predale slučaj pred Upravni sud, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog nemogućnosti da se garantuje pravo na slobodu mirnog okupljanja, i zbog dozvoljavanja Upravi policije da zabrani LGBTI Akademsku šetnju ponosa u Nikšiću, drugom najvećem gradu, tri puta zaredom.

„Originalna pritužba organizatora je odbijena od Ministarstva. U junu, sud je odbacio navode iz pritužbe i navedene organizacije su pošle na Vrhovni sud i zatražili ustavnu provjeru navedenih odluka“, kaže se u izvještaju.

U saopštenju se podsjeća da je NVO Akcija za ljudska prava koja vodi ovaj slučaj, u ime NVO LGBT Forum Progres i NVO Hiperion, kao organizatora Akademske šetnje ponosa u Nikšiću u međuvremenu podnijela ustavnu žalbu zbog odbijanja i Vrhovnog suda da zaštiti pravo na mirno okupljanje u cilju promocije ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću.

Kako smatraju, od izuzetnog je značaja što je jedna organizacija poput AI prepoznala ovaj problem, i navela ga u svom izvještaju kao jedan od ključnih u 2016. godini.

„Nadamo se da će Ustavni sud Crne Gore prepoznati mjerodavnost ovog izvještaja i organizacije koja ga je objavila, te da će ispraviti nepravdu koja je učinjena LGBT zajednici u Nikšiću“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније