Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

23. 02. 2017. 21:12 >> 20:46

EU ULAŽE 4 MILIONA

Bar: Počela sanacija deponije Ćafe

U Baru je počela sanacija nelegalne deponije "Ćafe". U taj projekat će Evropska unija, do kraja godine, uložiti 4 i po miliona eura.

Radove su otvorili šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis, generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović i predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

Glišević Đurović je poručila da se najkonkretniji efekti procesa pristupanja EU vide upravo kroz sprovođenje važnih infrastrukturnih projekata koje bespovratnom podrškom finansira EU, između ostalog i kroz III komponentu Ipe koja se tiče Regionalnog razvoja.

Ona je podsjetila da je Regionalni razvoj, kao tema III komponente Ipe u okviru koje se ovaj projekat implementira, usmjeren na unaprjeđenje sistema upravljanja životnom sredinom, a sve u cilju poboljšanja opšteg stanja životne sredine u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i evropskim strategijama i politikama.

"Ovo je naročito važno ako imamo u vidu status Crne Gore kao ekološke države i visoka očekivanja koja i naše društvo i Evropska unija imaju u tom pogledu. U tome posebnu ulogu imaju lokalne samouprave, jer se bez njihovog angažovanja ne može zamisliti niti adekvatna primjena ekoloških politika na lokalnom nivou niti izgradnja neophodne infrastrukture“, istakla je Glišević Đurović.

Ona je poručila da je projekat Rehabilitacije nesanitarnog odlagališta Ćafe u Baru od izuzetnog značaja, kako po pitanju zaštite zdravlja građana i očuvanja okoline, tako i po pitanju ispunjavanja obaveza iz Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za period 2015-2020, ali i pregovora za članstvo u EU koji se vode u okviru vrlo zahtjevnog poglavlja 27 koje se tiče životne sredine.

Naglasila je da se upravo kroz implementaciju ovakvih projekata Crna Gora najbolje priprema za buduće korišćenje mnogo izdašnijih evropskih strukturnih i investicijskih fondova, koji će nam biti na raspolaganju kada postanemo članica Evropske unije, a čiji će primarni korisnik biti lokalne samouprave.

Sanacija odlagališta “Ćafe” počela je izgradnjom pristupnih puteva i dislociranjem otpada, nakon čega počinje gradnja tzv. gabionskih zidova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније