Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 06. 2013. 23:06 >> 23:07

USAID

Nova era odnosa Crne Gore i SAD

Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, obilježila je večeras završetak programa u Crnoj Gori, svečanim prijemom koji je održan u Vladinom domu na Cetinju. Kako je istaknuto, ta organizacija je u prethodnih 12 godina obezbijedila 243 miliona dolara pomoći našoj zemlji kroz različite programe.

To je je doprinijelo razvoju crnogorske ekonomije, promovisalo transparentnost rada Vladinih institucija, ali i pomoglo Crnoj Gori da ispuni zahtjeve i standarde neophodne za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Evropskoj uniji.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Sju Kej Braun je naglasila da Crna Gora, koja je na putu da postane članica EU, tokom posljednjih 12 godina napravila pomak ka tržišnoj ekonomiji, napredovala u procesu demokratizacije koja podrazumijeva i izgradnju jakog i transparentnog sudstva, i omogućila da se čuje glas građana i organizacija civilnog društva.

- Sjedinjene Države su ponosne što su bile dio ovih dostignuća kao dugogodišnji partner Crne Gore. Jedna od ključnih stvari našeg partnerstva je i 12 godina USAID-ove pomoći vrijedne više od 243 miliona dolara. Ova pomoć je pružana u duhu partnerstva, sa vizijom prosperiteta za sve građane Crne Gore – kazala je ambasadorka Braun.

Ona  je pročitala pismo koje je povodom ovog događaja uputio predsjednik SAD Barak Obama u kojem se, između ostalog, navodi da je Crne Gora svijetli primjer onoga što može da se desi kada neka zemlja istinski iskoristi priliku za reforme koju joj je omogućila ciljana razvojna pomoć.

-Veoma cijenim doprinos Crne Gore ISAF misiji koja je pomogla jačanje bezbjednosti u Avganistanu. Konstruktivno partnerstvo sa susjedima na Zapadnom Balkanu i etnički odnosi unutar zemlje služe kao model regionu, a pridruženje Crne Gore NATO-u u budućnosti dalje će doprinositi međunarodnoj bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi i širom svijeta – poručuje predsjednik Obama i dodaje da završetak pomoći USAID-a Crnoj Gori predstavlja početak nove faze u bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Direktorka  misije USAID-a Suzan Fric govorila je o 17 velikih programa i nekoliko hiljada manjih projekata koji su zahvaljujući pomoći Agencije od 2001. godine realizovani u Crnoj Gori.

- Bila nam je čast što smo radili sa institucijama da postanu odgovornije, sa pravosuđem da pojednostave svoju procedure i sa civilnim sektorom – kazala je Fric.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je ukazao da je partnerstvo sa USAID-om rezultiralo brojnim benefitima, kako na unapređenju efikasnosti lokalnih zajednica, tako i po same građane. Podsjetio je da je, uz podršku agencije, na Cetinju otvoren Građanski biro te opremljen Biznis centar.

-Iako ove noći obilježavamo uspješan završetak programa USAID, sasvim sam siguran da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećen i pouzdan partner Crne Gore – kazao je Bogdanović.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније