Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

25. 02. 2017. 19:46 >> 19:20
2

BOGDANOVIĆ-HARITO

Intenzivirati saradnju CG i albanskih opština

Saradnju crnogorskih i albanskih opština potrebno je intenzivirati pri realizaciji projekata prekogranične saradnje uz podršku pretpristupnih fondova Evropske unije (EU) i u oblasti informacionih tehnologija koja će na daljem putu ka EU za obje države predstavljati poseban izazov.

To je ocijenjeno na današnjem sastanku gradonačelnika Cetinja, Aleksandra Bogdanovića sa ministarkom za inovacije i javnu upravu Albanije Milenom Harito.

Harito je, kako je saopšteno iz kabineta Bogdanovića, naglasila da postoji prostor za intenzivniju saradnju albanskih i crnogorskih opština na dva polja.

"Najprije, potrebno je intenzivirati zajedničku saradnju pri realizaciji projekata prekogranične saradnje uz podršku pretpristupnih fondova EU, ali i u oblasti informacionih tehnologija koja će na daljem putu ka EU i za Crnu Goru, i za Albaniju, predstavljati poseban izazov", navela je ona.

U saopštenju se kaže da je Harito, uz ocjenu da je postojeći poslovni ambijent u Prijestonici Cetinje veoma atraktivan i da bi takvu praksu trebalo predstaviti i opštinama u regionu, pozvala Bogdanovića da učestvuje na značajnoj Konferenciji o inovacijama koja će biti održana u Tirani u maju.

Bogdanović je, iskazujući zadovoljstvo povodom zvanične posjete Harito Crnoj Gori, istakao značaj saradnje crnogorskih i albanskih opština u pravcu nastavka reforme sistema lokalne samouprave dvije države.

Kako je saopšteno, tokom sastanka više riječi bilo je o proteklim aktivnostima na planu unapređenja sistema lokalne samouprave dvije države, pri čemu su se današnji sagovornici usaglasili da u predstojećem vremenu bude intenzivirana saradnje na tom planu.

Navodi se da je Bogdanović informisao Harito o načinu fukcionisanja Zajednice opština Crne Gore, pri čemu je upoznao da je u proteklom vremenu uspostavljena saradnja crnogorske Asocijacije opština i Albanske asocijacije opština, kao i Albanske asocijacije komuna.

Bogdanović je, osvrnuvši se na aktivnosti Crne Gore u cilju stvaranja kvalitetnijeg pravnog okvira lokalne samouprave, ukazao na značaj usvajanja čitavog niza zakonskih propisa, akcentujući posebno usvajanje Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o legalizaciji neformalnih objekata.

Bogdanović se, kako je saopšteno, osvrnuo na pitanje sistema finansiranja opština u Crnoj Gori, i ukazao na potrebu ulaganja dodatnih napora u cilju obezbeđenja dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja jedinica lokalnih samouprava.

"U tom kontekstu, više riječi bilo je o iskustvu Prijestonice prilikom kreiranja atraktivnog poslovnog ambijenta i uspostavljanja stimulativnih mjera za potencijalne investitore na teritoriji grada", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније