Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

26. 02. 2017. 13:44 >> 13:40

CGO O ŠTRPCIMA

Spomenik nedovoljan, kaznite zločince

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra spomenik postavljen u sjećanje žrtvama otmice u Štrpcima bi trebalo da bude neodvojiv mehanizam od adekvatnog procesuiranja ratnih zločina pred pravosudnim instancama.

Oni pozivaju Specijalno tužilaštvo, da preuzme sve zakonske mjere i izvede pred lice pravde počinitelje svih ratnih zločina i njihove nalogodavce i traži adekvatne kaznene mjere u skladu sa međunarodnim i nacionalnim krivičnim normama humanitarnog prava.

CGO povodom 27. februara kada se navršava 24 godine od zločina u Štrpcima, želi odati počast nevinim žrtvama, ali i podsjetiti na odgovornost institucija za ovaj zločin, jer ni do danas nijesu adekvatno procesuirani svi izvršioci, niti nalogodavci i inspiratori.

“Prošle godine je postavljeno spomen obilježje žrtvama otmice u Štrpcima – umjetničko djelo "Sat života" čuvenog vajara Zlatka Glamočaka. To je važan doprinos razvoju kulture sjećanja, kao snažnog mehanizma u procesu uspostavljanja pravde za žrtve i ukazivanja da država priznaje da je zločin počinjen. Kultura sjećanja bi trebalo da bude neodvojiv mehanizam od adekvatnog procesuiranja ratnih zločina pred pravosudnim instancama”, navodi se u saopštenju saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš.

Zločin u Štrpcima se dogodio na Željezničkoj stanici Štrpci, 27. februara 1993.godine, kada je srpska paravojna grupa iz Višegrada iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izvela, otela i kasnije ubila 19 putnika, od kojih su 18 bili Bošnjaci, a jedan Hrvat: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.

Za ovaj zločin do sada je pravnosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora. Sudski postupak je vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, gdje je utvrđeno da je zločin planiran i sproveden od strane pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođene Milanom Lukićem.

“Dužnost svih nas je da doprinosimo uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanju dostojanstva nevinim žrtvama. CGO će, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM, nastaviti da sprovodi aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kulture sjećanja, kako ratne strahote i žrtve ratnih zločina ne bi bile zaboravljene, a ujedno će insistirati da nadležni procesuiraju odgovorne za počinjene zločine”, zaključila je Milaš. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније