Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: O. Z. ]

27. 02. 2017. 08:13   >>  07:49 9

TUŽBA "MERKUR EVROPE"

SPC nije odgovorna za višemilionsku štetu

Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore odbijen je tužbeni zahtjev kompanije “Merkur Evropa”, koja je od Srpske pravoslavne crkve tražila odštetu od 4,7 miliona eura zbog navodne štete koja joj je nanijeta sprečavanjem izgradnje poslovnostambenog objekta “Rasadnici” u Budvi. Osim što je izgubila spor, “Merkur Evropa” se odlukom revizijskog suda u koju su Dnevne novine imale uvid, obavezuje da plati Crkvi skoro 5.000 eura sudskih troškova.

Sporni odnos je počeo kada je “Merkur Evropa” započela gradnju stambenog objekta u Budvi, preko puta Hrama Svete Petke, nakon čega je u zaštiti Crkve u znak protesta došlo do okupljanja građana koji su blokirali gradilište.

Tada je došlo i do reakcije sveštenika koji su izašli na ulice. Mitropolija je potom tužila “Merkur” tvrdeći da je u pitanju njena zemlja, koja je bezpravno oduzeta poslije Drugog svjetskog rata. Kotorski sud je u tom sporu Mitropolije protiv Merkura donio privremenu mjeru zabrane gradnje i raspolaganja parcelom u korist Crkve, a na teret Merkura.

Nakon toga, “Merkur Evropa” je pred Vrhovnim sudom uspio da dokaže da je zemlja njegova i da je njegov prethodnik kupio od Opštine Budva, nakon čega je podnio tužbu protiv SPC zbog navodne štete koja im je nanijeta onemogućavanjem gradnje. Tužbenim zahtjevom je tražena odšteta koja je navodno “Merkuru” nanijeta usljed privremene zabrane gradnje, a ogleda se u povećanju troškova gradnje, kašnjenja u završetku objekta, prekidu gradnje i povećanju rashoda za bankarske kamate.

Ipak, sva tri stepena sudske vlasti ocijenila su da je taj tužbeni zahtjev “Merkura” neosnovan i da eventualna šteta, koja je nastala za tu firmu, nije u uzročnoj vezi sa radnjama Crkve, te da je u spornom periodu trajanja mjere bilo moguće izvoditi radove od Merkura i prilaziti gradilištu drugim putevima. Zbog gubitka spora su na teret Merkura kao tužioca dosuđeni i troškovi postupka u korist Crkve kao tužene.

U presudi Vrhovnog suda Crne Gore, donijetoj po revizij i Merkura, navodi se da je “izreka presude nižestepenih sudova j asna i u cj elosti u skladu sa datim obrazloženjem”. Navodi se nadalje da ranije presude, kojima se odbija tužbeni zahtjev “sadrže dovoljne i jasne razloge koje u potpunosti prihvata i ovaj sud, pa se neosnovano revizijom ukazuje da je počinjena bitna povreda postupka”

Sud nije prihvatio navode tužioca da zbog izdate privremene mjere nije bio u mogućnosti da izvodi radove jer ga to, po ocjeni suda, nije ometalo u gradnji.

“Neosnovano se revizijom ponavljaju i navodi da isticani u toku postupka da je zbog faktičke blokade i privremene mjere tuženi natjerao izvođača radova da napusti gradilište tužioca, a da je tužena ubijedila izvođača da gradi na crkvenom zemljištu, te da je zbog svega toga tužilac morao angažovati drugog izvođača po dvostruko većoj cijeni od one koju je imao ugovorenu sa izvođačem HK “Ratko Mitrović” iz Beograda… Privremena mjera nije proizvela nikakvo dejstvo jer nije bila evidentirana u katastru i trajala je od decembra 2002. do 2003. godine, a ugovor sa “Pelagonija inžinjeringom” je zaključen 2007. godine, o čemu su nižestepeni sudovi dali dovoljne i jasne razloge koje prihvata i ovaj sud”, navodi se u presudi Vrhovnog suda Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније