Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2017. 12:29   >>  22:07 24

OBILJEŽENA GODIŠNJICA

"Da se Štrpci nikad ne ponove"

Polaganjem 19 ruža u parku Pobrežje u Podgorici, na spomeniku posvećenom svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine, Forum Bošnjaka Crne Gore obilježio je danas 24.godišnjicu od otmice iz voza u Štrpcima. Iz Foruma Bošnjaka je poručeno da se mora saznati šta je optužnicama protiv osumnjičenih za ovaj zločin, a pozvali su i vlasti Crne Gore da pomognu u rasvjetljavanju ovog zločina.

Na današnji dan, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd–Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo (BiH), pripadnici vojne formacije „Osvetnici“, koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, a pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili.

Za zločin u Štrpcima 2002. godine pravosnažno je na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju.

Predsjednik Foruma Bošnjaka Crne Gore, Husein Ceno Tuzović, kazao je da je današnje obilježavanje godišnjice zločina „mali znak pažnje prema žrtvama, kao i poruka da žrtve, ali ni zločine nikada ne možemo zaboraviti“.

"Mi smo se okupili da im odamo poštovanje, da su te nevine žrtve od tog kobnog dana do danas bile u našim sjećanjima i tako će biti dok smo među živima. Za njima će saosjećati naši potomci. Dužni smo da sve učinimo da se slično nikad ne ponovi. To je naša poruka", kazao je Tuzović.

Saradnjom tužilaštava za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine, 5. decembra 2014, srbijanska policija je uhapsila pet osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Štrpcima. Na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je deset osumnjičenih. U Srbiji, među uhapšenima za ratni zločin u Štrpcima, nalazi se i Gojko Lukić (1956), brat haškog osuđenika Milana Lukića.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U Srbiji, suđenje za slučaj otmice i ubistva u Štrpcima još nije počelo, a članovi porodica žrtava nisu dobili status civilnih žrtava rata.

Iz Foruma Bošnjaka Crne Gore poručuju da se mora uraditi više kako bi se cijeli zločin rasvijetlio.

"Sve do danas nema informacija o sudbini podignutih optužnica, kao ni o brizi za porodice stradalih", kazao je Husein Tuzović.

On je pozvao i nadležne organe Crne Gore da razmjenom informacija sa državama regiona pomognu u rasvjetljavanju ovog zločina.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније