Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

27. 02. 2017. 18:24   >>  17:59 1

NIKŠIĆ

Počela gradnja 75 stanova za penzionere

U nikšićkom naselju Rudo polje položen je kamen temeljac za gradnju stambene zgrade sa 75 stanova za penzionere, ukupne vrijednosti 1,8 miliona eura.

Predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović podsjetio je da je to druga zgrada koju zajedno grade lokalna uprava, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), Udruženje penzionera Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Grbović je kazao da će ključevi za 75 stanova biti uručeni naredne sedmice, kao i da je zgrada završena u roku od godinu, kako je i obećano, čime se rješavaju gorući problemi dijela penzionera koji nijesu dobili "krov nad glavom" tokom rada.

Prema riječima Grbovića, Opština je za gradnju nove zgrade obezbijedila lokaciju od oko 4,6 hiljada kvadrata, oslobodila plaćanja komunalija za taj objekat, uradila projekat, a njihova Direkcija radiće besplatno i nadzor, čime se značajno smanjuje cijena izgradnje stanova.

"Sa druge strane, Udruženje penzionera, Fond PIO i Ministarstvo obezbjeđuju dio sredstva, tako da je riječ o najmanjoj cijeni na tržištu po kojoj dio uplaćuju i penzioneri”, naveo je Grbović. 

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, kazao je da je riječ o stambenom projektu koji se finasira udruženim snagama lokalne samouprave i Vlade, koja preko Fonda PIO obezbjeđuje finansijsku i drugu neophodnu podršku.

"Opština Nikšić prednjači u izgradnji i rješavanju stambenih pitanja penzionera i već naredne sedmice uručićemo ključeve za završenu zgradu sa 75 stanova. Prije nekoliko godina sagradili smo objekat sa 12 stanova ili za nepunih par godina u Nikšiću ćemo sagraditi 162 stana”, saopštio je Perović.

On je dodao da se na taj način primiču ostvarivanju zajedničkog cilja koji podrazumijeva da među penzionerima ne bude podstanara.

"Jasno je kolika je važnost rješavanja tog životnog pitanja za one koji provedu čitav radni vijek, a nemaju krov nad glavom", rekao je Perović.

On je najavio da će Vlada, posredstvom Fonda PIO, i u saradnji sa nikšićkom Opštinom nastaviti da rješava stambena pitanja penzionera i u drugim opštinama i naveo primjer Podgorice u kojoj je izgrađeno 200 stanova.

Perović je kazao da je na Cetinju u toku izgradnja još 100 stanova, kao i da se priprema tenderska dokumentacija za gradnju 30 stanova u Rožajama, dok je Bijelom Polju obezbjeđeno oko 20 stambenih jedinica.

"Pored stambenih, Fond se bavi i onim najvažnijim krucijalnim pitanjima, isplatom penzija, čija se redovnost nijednog trenutka ne dovodi u pitanje, iako se ne obezbjeđuje dovoljan iznos izvornih prihoda. Deficit Fonda je iz godine u godinu od 30 do 40 odsto, što je izuzetno visoko, ali je prioritet Vlade redovnost isplate penzija”, naveo je Perović.

On je saopštio da se u okviru socijalnog programa sprovode značajne mjere i aktivnosti za šta se izdvaja više od dva miliona EUR za pomoć i podršku najstarijoj populaciji, prije svega za najsiromašnije kako bi im se poboljšao standard.

"I ove godine u budžetu Fonda opredijelili smo oko dva miliona eura za stambenu gradnju, odmore i oporavak penzionera u našim i ugostiteljskim objektima sa kojima je sklopljen ugovor, nabavku zimnice, podršku za rad klubova i sve aktivnosti koje penzioneri zahtjevaju od Fonda”, rekao je Perović.

Predsjednik Udruženje penzionera Nikšića, Ivan Krsmanović, kazao je da je značaj stambene gradnje veliki za one koji nijesu tokom radnog vijeka uspjeli da dobiju "krov nad glavom", iako su izdvajali značajna sredstva po tom pitanju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније