Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2017. 20:27 >> 20:03
1

AUSTRIJA

Filološkom fakultetu na dar 250 knjiga

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Johan Frelih uručio je donaciju oko 250 knjiga Studijskom programu za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću, koju su obezbijedili Univerziteti iz austrijskih pokrajina Burgenland, Štajerska, Gornja Austrija i Tirol.

 

Frelih je kazao da donacija sadrži knjige ne samo iz oblasti književnosti, već i naslove koji dotiču istoriju, a cilj je jačanje ionako dobre saradnje, ali i da se na najbolji način predstavi slika Austrije iz svih uglova i aspekata.

Saradnja sa Filološkim fakultetom odvija se i kroz obezbjeđenje dijela nastavnog kadra i lektora.

„ I u Njemačkoj, i u Austriji pričamo njemačkim jezikom, ali treba razlikovati te dvije države i to je još jedna od poruka naše donacije, jer nam je cilj da studenti steknu što bolju, pravu sliku o životu u Austriji čitajući te knjige i razumjeći ih, uz pomoć austrijskih lektora“, rekao je Frelih tokom uručivanja knjiga u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, među prikupljenim knjigama ima dosta naslova koja se bave istorijom jedne od devet saveznih pokrajina Austrije -Tirola, ali i sjeverne Italije koji se naziva Južni Tirol, a nekada je pripadao Austriji.

Sada potpada Italiji, kazao je Frelih, ali je zadržao autonomiju, što znači da se i u tom podneblju govori njemački jezik.

„ Donacija je uručena na dan karnevala i slavlja u Austriji i Njemačkoj, zbog čega je i austrijski lektor na nikšičkom Fakultetu među studentima danas sa maskom“, rekao je Frelih.

Ambasador je najavio da će se , kao još jedan vid saradnje, u Nikšiću povodom Dana žena 8.marta održati izložba posvećena književnici i pacifistkinji Berti Fon Zutner, velikom borcu protiv rata.

„ Njena najpoznatija knjiga u slobodnom prevodu je Oružje dolje. Riječ je o izuzetnoj ženi koja se borila za mir u periodu koji je prethodio Prvom i Drugom svjetskom ratu i može se reći da je imala vizionarske ideje, jer je govorila šta sve rat donosi građanima Evrope. Evropljani su to, nažalost, osjetili na svojoj koži, a cilj je da živimo u miru“, kazao je Frelih.

Rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću Jelena Knežević istakla je izuzetno dobru saradnju sa ambasadom Austrije u Crnoj Gori koju imaju od osnivanja te katedre 2004.godine, kada je „austrijska lektorka Andrea Doner sa gostujućim profesorima iz Beograda kreirala prvi kurikulum za ovaj Studijski program“.

„Saradnja je nastavljena u različitim vidovima, a austrijska ambasada, uz brojne donacije koje nam puno znače u nastavi, podržava i male kulturne projekte koje zajednički organizujemo. Ambasada finansijski podržava i dolazak gostujućih profesora sa austrijskih Univerziteta što nam mnogo znači u predstavljanju studentima evropskog načina predavanja i studiranja“, kazala je Knežević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније