Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

01. 03. 2017. 21:32   >>  21:14 1

PREDOMISLILI SE

Bivši KAP-ovci sad neće izmjenu zakona

Predstavnici penzionera KAP-a odbacili su danas ranije prihvaćen dogovor da rade na izmjeni Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su, usljed stečaja, ostvarili pravo na penziju. To su kazali na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade iako su krajem decembra, u susretu sa premijerom Duškom Markovićem prihvatili da, sa svoja dva predstavnika, učestvuju u Radnoj grupi koja je trebalo da ponudi izmjene Zakona.

Kako se navodi u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, cilj današnjeg sastanka bio je postizanja dogovora o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a.

"Radna grupa formirana je u skladu sa zaključkom postignutim na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera, održanom 26. decembra prošle godine da posebna Radna grupa počne rad na izmjenama Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a kako bi se otklonile sve pravne nepreciznosti i na taj način omogućila primjena ovog pravnog akta. Tada je dogovoreno i javno saopšteno da izmjene treba da budu usaglašene i upućene na usvajanje u Skupštinu Crne Gore početkom ove godine", podsjeća se u saopštenju.

Predstavnici penzionera KAP-a su, shodno dogovoru sa sastanka sa premijerom, delegirali dva svoja člana u Radnu grupu formiranu 29. decembra prošle godine.

"Uprkos namjeri Vlade da na ovaj način pomogne u realizaciji isplate otpremnina i nađe održivo rješenje, predstavnici bivših zaposlenika KAP-a nijesu pokazali spremnost da se, kroz Radnu grupu, pristupi dogovorenim izmjenama Zakona, već su sada istakli stav da ovaj pravni akt nije potrebno mijenjati", navodi se u saopštenju. 

Vlada, međutim, poziva bivše radnike KAP-a da, shodno inicijalnom dogovoru sa predsjednikom Vlade, u okviru Radne grupe počnu da rade na izmjenama Zakona, kako bi se, nakon njihovog usvajanja, stvorili uslovi za isplatu otpremnina.

Podsjeća se da je neprimjenjivost postojećeg zakonskog rješenja potvrđena i dvijema presudama Osnovnog suda u Podgorici po tužbama bivših radnika KAP-a, kojima su zahtijevali isplatu otpremnine po ovom Zakonu, dok je sud ocijenio da nema osnova za takvu isplatu.

"Uprkos ranijim negativnim stavovima Vlade prilikom donošenja ovog ali i drugih zakona, poput Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, nametnutih od strane ad-hoc formirane skupštinske većine kojima su stvoreni dodatni pritisci na budžet države, izvršna vlast je spremna da u svim slučajevima ponudi optimalna rješenja koja su održiva, pravedna i nediskriminatorska. Istovremeno, rješenja koja neće ugroziti ukupan sistem javnih finansija i koje će sačuvati redovnost drugih davanja – socijalnih, penzijskih, ali i zarada zaposlenih u javnom sektoru", poručuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније