Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

06. 03. 2017. 17:34 >> 17:22
1

9 PROJEKATA

Preko 750.000 za integraciju OSI i RE

Više od 750 hiljada eura opredijeljeno je za sprovođenje projekata usmjerenih na pružanje podrške integraciji osoba s invaliditetom i pripadnika RE populacije na tržište rada. Danas je predstavljeno devet projekata, koji su usmjereni na pružanje podrške integraciji osoba s invaliditetom i pripadnika RE populacije na tržište rada kroz poboljšanje njihovih vještina, kao i kroz razvoj i sprovođene programa zapošljavanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, bespovratna sredstva za realizaciju projekata dodjeljena su od Evropske unije (EU).

"Ugovori su potpisani u okviru Grant šeme „Sprovođenje obuka i projekata zapošljavanja za osobe s invaliditetom i pripadnike RE populacije“. Za navedenu Grant šemu je ugovoreno ukupno 751.702,88 eura, od kojih je EU ko-finansirala 638.947,07 eura, a nacionalni dio je 112.755,81 eura. Ugovoreni projekti trajaće između 12 i 14 mjesecI“, kaže se u saopštenju.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Andre Lis, naveo je da su devet novih inicijativa dio Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, kako bi se osiguralo da najugroženije socijalne kategorije, osobe s invaliditetom i pripadnici RE populacije dobiju mogućnost pristupa tržištu rada.

Lis se osvrnuo na trenutnu situaciju na tržištu rada Crne Gore, ističući da je ona daleko od optimalne, sa visokom stopom nezaposlenosti, naročito među mladom populacijom i dugoročno nezaposlenim licima.

"Ranjive grupe su u još nepovoljnijem položaju i u mnogim slučajevima su obeshrabreni. Formalna stopa nezaposlenosti među RE populacijom je dva puta veća od opšte stope nezaposlenosti i više od 90 odsto registrovanih članova ove populacije je bez ikakvih stručnih kvalifikacija“, rekao je on.

Lis je rekao da veoma mali broj osoba s invaliditetom ima profesionalno zanimanje. 

"Nedostatak odgovarajućih vještina, ali i stalno prisutni stereotipi i predrasude sprečavaju puni doprinos ovih lica i njihovo učešće na tržištu rada. Iz tih razloga su potrebne odlučne reakcije politike, a u cilju rješavanja njihovih potreba. EU će nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarivanju cilja u oblasti inkluzivnog društva“, rekao je Lis.

Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja prisutnima se obratila Ljiljana Simović, rukovodilac Operativne strukture za IPA IV komponentu, čestitajući dobitnicima grantova koji su potpisali ugovore za sprovođenje projekata za zapošljavanje lica s invaliditetom i pripadnika RE populacije.

"U novembru 2015. godine pokrenut je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za implementacije treninga i projekata za zapošljavanje lica s invaliditetom i pripadnika RE populacije. Poziv je raspisan u cilju pružanja podrške projektima stručnog osposobljavanja, programa socijalne inkluzije, kako bi se unaprijedila uključenost navedenih lica i time bolje integrisali na tžište rada“, rekla je ona.

Prema riječima Simović, po isteku roka za prijavljivanje broj pristiglih prijedloga je bio 47, što je bilo zaista ohrabrujuće.

Nakon procesa evaluacije, dodala je, izabrano je devet projekata, koji su dobili šansu da se realizuju kroz ovaj instrument.

"Nosioci projekata su Opština Nikšić, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Eparhija budimljansko-nikšićka, NVO Help, Centar za istraživačno novinarstvo, radio Rožaje, JU Centar za socijalni rad Bar i Ulcinj, JU Centar za socijalni rad opština Nikšić, Plužine i Šavnik i NVO Mladi Romi“, kaže se u saopštenju.

U ime Ministarstva finansija, koje ima ulogu ugovornog tijela za realizaciju Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, prisutnima se obratila Katarina Živković, v.d. direktora Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU), najavljujući nove programe i pozive.

"Kada govorimo o strukturi aplikanata, odnosno organizacija koje su podnijele predloge projekata možemo primijetiti da nevladine organizacije prednjače sa 57,45 odsto prijavljenih projekata. Imali smo 4,26 odsto prijavljenih opština, privatnih institucija 14,89 odsto i javnih ustanova 23,4 odsto“, kazala je ona.

Živković je rekla da jedan dobar dio posla obavljen i da predstoji kontinuirana komunikacija sa svim grant korisnicima.

"Zajedničkim zalaganjem i razmjenom iskustava možemo da uspostavimo efikasnu implementaciju projekata“, kazala je Živković.

Vanja Hazl, voditeljica projekta tehničke pomoći, se, u ime projektnog tima konzorcijuma WYG International, osvrnula na četiri komponetne koje čine sadržaj projekta „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad“.

"U okviru komponente jedan projektni tim je uradio analizu situacije u području socijalne inkluzije kako bi ustanovio kakva je situacija u vezi sa strateškim okvirom, lokalnim servisima, programima, projektima i uslugama“, saopšteno je iz Ministarstva.

Na osnovu analize urađene su preporuke za Ministarstvo rada i socijalnog staranja, predložene su nove metode rada u saradnji Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad.

"Takođe je pripremljen i Sporazum o saradnji između Zavoda i centara, koji bi trebalo da bude potpisan u maju ove godine. Komponenta četiri projekta se odnosi na tehničku podršku korisnicima grantova u sprovođenju projekata“, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније