Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 03. 2017. 10:40 >> 10:15

UN U CG

Obezbijediti bolje uslove rada za žene

Povodom Međunarodnog dana žena, sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na bolje radne uslove za žene, kao preduslov za rodnu ravnopravnost.

 

U timu UN-a nemaju nikavih sumnji da je rodna ravnopravnost moguća samo ako žene svih uzrasta imaju jednake mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal na tržištu rada.

Oni napominju da su u Crnoj Gori, mlade žene obrazovanije od mladih muškaraca i podsjećaju na posljednje istraživanje Međunarodne organizacije rada, prema kojem 30 odsto mladih žena u Crnoj Gori ima fakultetsko obrazovanje, naspram 17 odsto mladih muškaraca, a ipak su za isti posao muškarci bolje plaćeni.

„Rad za žene i za muškarce u Crnoj Gori je veoma različit“, kaže Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori.

Citirajući istraživanje UNDP-a iz 2012. godine, Mekluni navodi da „žene u Crnoj Gori rade u prosjeku tri i po sata dnevno više od muškaraca, imajući u vidu njihovu brigu o porodici. Žene zarađuju gotovo 20 odsto manje od muškaraca, a manje od 10 odsto privatnih biznisa je u vlasništvu žena“.

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na rješavanje ključnih izazova sa kojima se žene suočavaju, uključujući razlike u zaradama između muškaraca i žena, teret neplaćenog rada kod kuće, kao i mali broj liderki, preduzetnica i vlasnica biznisa.

"Da bi se omogućio održiv i inkluzivan rast, politike zapošljavanja treba da obezbijede servise porodične podrške, uključujući i staranje o djeci, koji pomažu zaposlenim ženama da ispune porodične i poslovne obaveze. Pritom, žene zaposlene u neformalnoj ekonomiji ne smiju biti zaboravljene", navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije UN-a iu CG napominju da su u septembru 2015. godine svjetski lideri usvojili Ciljeve održivog razvoja, a rodnu ravnopravnost i osnaživanje svih žena i djevojčica pozicionirali u centar Agende održivog razvoja do 2030.

"Postizanje tih ciljeva, uključujući i iskorjenjivanje siromaštva, promovisanje inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, smanjenje neravnopravnosti i postizanje rodne ravnopravnosti, počiva na ostvarenju punog potencijala žena u svijetu rada i zapošljavanja", navodi se u saopštenju.

Na Međunarodni dan žena, Sistem UN u Crnoj Gori apeluje na stvaranje jednakih uslova za žene na tržištu rada i poziva na traganje za rješenjima za smanjenje tereta dvostrukog rada žena – plaćenog na radnom mjestu i neplaćenog kod kuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније