Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

08. 03. 2017. 16:33 >> 16:11

OSMOMARTOVSKA IZLOŽBA

Durmitorke izložile svoje ručne radove

Tradicionalna Osmomartovska izložba otvorena je danas u Nacionalnom parku Durmitor, na kojoj pletilje, tkalje, vezilje, prelje i drvoresci sa durmitorskog područja izlažu svoje ručne radove.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović kazao je da je riječ o tradiciji koja traje već 32 godine.

"Cilj ove izložbe je da uključimo lokalno stanovništvo i unaprijedimo saradnju sa ljudima sa prostora durmitorskih opština. Svake godine nagrađujemo najbolje radove i nakon završene izložbe otkupljujemo određeni broj proizvoda koje nudimo našim posjetiocima kao tradicionalne suvenire iz ovog kraja. Na ovaj način želimo i očuvati tradiciju i tradicionalne zanate durmitorskog područja", kazao je Pajović, saopšteno je iz NPCG.

Tradicija se sa koljena na koljeno prenosila u ovom kraju, a tome svjedoče i mještanke koje i ove godine izlažu svoje ručno rađene proizvode.

“Već 40 godina izlažem svoje radove, imam 30 diploma, a sve što sam naučila voljna sam da prenesem na mlađe. Najviše volim da pletem za svoju unučad, a moja unuka koja sada ima 8, naučila je da plete sa 5 godina kroz igru", kazala je Milijana Đurđić iz Motičkog gaja.

Milena Simićević bavi se pletenjem od svoje sedme godine, a počela je iz radoznalosti. Uz majku je naučila ovaj zanat, a danas joj je to hobi zahvaljujući kome je proteklih godina dobijala i nagrade.

Prodajom tradicionalnih ručno rađenih predmeta mještani durmitorskog područja mogu doprinijeti ne samo očuvanju tradicije, već i svom kućnom budžetu.

Dragana Tošić od malih nogu se bavi ručnim radovima, vezenjem, pletenjem i heklanjem, a sve je to naučila od majke. Izlaže odavno, a najviše voli da radi stvari za djecu – kapice, rukavice, šalove, čarapice.

"Osmomartovska izložba je dobra prilika da izložimo naše radove, ali bi dobro bilo da su ovi proizvodi dostupni turistima svakodnevno", dodala je ona.

Katarina Đurđić zadovoljna je izložbom i kaže da bi trebalo tradicionalne proizvode više plasirati kako bi bili i više na cijeni.

Ručno rađeni predmeti biće izloženi deset dana u prostorijama Centra za posjetioce, u Upravnoj zgradi NP Durmitor. Po završetku izložbe, prema odluci komisije, autori najboljih radova biće nagrađeni. 

Nagrade su razvrstane u tri kategorije: nagrade za rezbarske radove, tkanje i za pletenje, vezenje i heklanje. Izložba je prodajnog karaktera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније