Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 03. 2017. 14:57 >> 14:32

KVIR MONTENEGRO

Rodne podjele u svim segmentima života

U crnogorskom društvu jasno su izražene rodne podjele, kao produkt patrijarhata, i one su prisutne u svim segmentima života, ocijenjeno je LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro (Queer Montenegro).

Oni su, povodom Međunarodnog dana žena, kazali da se pridružuju u solidarnosti svim ženama u borbi za jednakost i ravnopravnost.

"Uprkos velikom napretku na polju ljudskih prava, u današnje vrijeme u crnogorskom, kao i mnogim drugim društvima, jasno su izražene rodne podjele, koje su produkt patrijarhata", navodi se u saoštenju koje potpisuju Neformalna aktivistička grupa LBTQ žena „Kvira“, Neformalna aktivistička grupa trans osoba „Transovci“ i LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“.

Kako su kazali, te podjele se ogledaju u svim segmentima života, određujući striktna pravila ponašanja koja uslovljavaju mogućnosti, odluke i jasno postavljaju granice oko prostora koji su dozvoljeni, odnosno zabranjeni.

"Pravo žene na odluku o svojem tijelu, pravo na odluku o osnivanju familije, svom obrazovanju, zaposlenju, pravo da bude jednako plaćena za svoj rad kao muškarac, i dalje su prava koja se često dovode u pitanje", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da se širom svijeta, u mnogim državama vide vrlo jasni napadi na reproduktivna prava, pravo na tjelesni integritet, obavezne sterilizacije za trans osobe u cilju pravnog priznanja rodnog identiteta i mnoga druga.

"Sistemsko zapostavljanje žena, neadekvatna zdravstvena zaštita, siromaštvo, nemar prema i dalje brojnim slučajevima nasilja, zatvaranje očiju pred porodičnim nasiljem, ćutnja, sram i krivica, rezultat su upravo jasno ukorijenjenih rodnih normi i podjela koje nam patrijarhat donosi", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da se diskriminacija i nasilje se dodatno pojačava kad se ženi doda karakteristika koja označava LBTQ identitet, koji je stavlja u izrazito nepovoljan položaj, kako u sistemu, tako i u društvu.

"Lezbejke, biseksualne i transrodne žene naročito bivaju pogođene rodnim podjelama i patrijarhatom koji ih tjeraju na nevidljivost, skrivanje svojih identiteta u cilju zaštite svoje sigurnosti, očuvanja zaposlenja ili mogućnosti ostvarenja istog, izbjegavanja nasilja na ulici ili čak u porodici", ocijenili su iz tih NVO.

Oni su kazali da rodno osnovano kršenje osnovnih ljudskih prava prisutno je i jasno izraženo u društvu, koje ne bira svoje mete, bilo da su to žene ili trans osobe.

"Rodne podjele i norme nas sve pogađaju, i nikome ne donose dobro, osim onima kojima daju privilegije", piše u saopštenju.

Upravo iz ovih razloga, kazali su, smatraju da je važno da zajedno i solidarno stoje u borbi protiv patrijarhata i rodnih podjela.

"Da stanemo na kraj mizoginiji, ksenofobiji, homofobiji i transfobiji, te da iskažemo podršku svima onima koje su pogođene rodnom diskriminacijom i nasiljem. Danas, stojimo snažno i solidarno, tražeći jednakost i ravnopravnost, tražeći i hleb i mir i ruže", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније