Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

12. 03. 2017. 11:31   >>  11:14

DJELO NIKŠE KOSIĆA

Uskoro sunčani sat na plaži Boka u HN

U okviru projekta pod nazivom “Na kamenitom terenu”, koji se nalazi u knjizi – aplikaciji Opštine Herceg Novi za Evropsku prijestonicu kulture, planirana je izgradnja sunčanog sata na betonskom dijelu plaže Boka.

Autor projekta, koji je došao na ideju izrade sunčanog sata je lokalni vajar i slikar, Nikola Nikša Kosić. Iako djeluje da je realizacija ovog interesantnog projekta obustavljena, njen autor za Radio Jadran tvrdi suprotno. Osim toga stalo mu je da se zna i da taj projekat ne košta ništa, jer ga radi samo za ljubav Herceg Novom.

Ideja je zapravo bila da se kamen, koji nije uklonjen prilikom betoniranja plaže, na neki način valorizuje.

"Kamen koji je smetao, na koji se ne može ni popeti, ni sjedati ni kupati, htjeli smo da kultivišemo, da dobije formu skulpture, sjedalice ili klupe, koja bi se mogla iskoristiti. Naravno, ne bi je trebalo naplaćivali kao ležaljku, ali kamen bi dobio likovni izgled i funkciju. Znači, ono što je smetalo, sad bi se koristilo", objašnjava Kosić.

Posao obrade kamena, odnosno klesanje je završeno, ali ostalo je da se postave dijelovi sata od inoksa i obilježe podioci koji pokazuju vrijeme.

"Sve je već proračunato i mora biti tačno, a naša najtačnija mjera je sunce. Zato ne možemo sada nastaviti radove, jer sunca nema dovoljno. Imamo sunca koje nas pokriva do 17 sati, jer tada otpilike sunce zalazi iza Kobile. Što smo bliže ljetu, duži je dan i imamo više vremena za rad, pa za jedno mjesec do mjesec i po krećemo u postavku elemenata sata", navodi Kosić.

On dodaje da je sve proračune uradio profesor fizike. Kraj proljeća ili početak ljeta najsigurniji su period za kraj posla na prvom sunčanom satu u Herceg Novom. Kako je sunce i zimi i ljeti u istoj liniji zenita, ono pokazuje isto vrijeme, bilo da je dolje ili gore.

"Pošto nam je sada prilično dolje, čekamo da se popne i imaćemo veći otvor prema 17 i 18 časova, da bismo postavili oznake za one krajnje brojeve, kao i ujutru za 8, 9 ili 10 časova. Pretspotavljamo da će sat pokazivati tačno vrijeme, iako tačnost i nije prioritet, već estetski doživljaj", pojašnjava Kosić.

Pored ideje da se izradi sunčani sat, ovaj kreativni stvaralac ima još sijaset predloga kako bi se u Herceg Novom mogao valorizovati kamen, kao dostupan resurs. Jedna od ideja je izrada pidžua (kamenih sjedaljki) na Citadeli, koji bi gledali ka moru, ili kamenih konstrukcija, skluptura koje bi djeci služile za igru.

(Izvor: Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније