Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

15. 03. 2017. 07:59 >> 07:37
6

MEDENICA PORUČUJE

Ne može se suditi s ulice

Crnogorske sudije su u posljednje vrijeme sve više izložene demonstraciji prijetnji na javnim mjestima i mora im se obezbijediti ambijent u kojem će posao raditi bez bojazni za ličnu i sigurnost svoje porodice, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

 

Ona je saopštila da je itekako svjesna ambijenta u kojem se rješavaju predmeti koji su iz različitih razloga posebno interesantni javnosti, zato i poziva ostale grane vlasti, zakonodavnu i izvršnu, da stvore uslove sudijama da neometano rade svoj posao.

"Ono što je do sada bila praksa, jeste da se interesantna suđenja znaju izmjestiti iz sudnice na ulicu, što želim spriječiti i omogućiti građanima da i oni budu u sudnici. Javnost je već uključena u rad sudova, tako će biti i ubuduće, bez obzira o kakvim se predmetima radilo i ko su akteri", rekla je Medenica Dnevnim novinama.

Ona ističe da će, dokle god je na čelu suda, braniti samostalnost, nezavisnost i profesionalni dignitet svakog sudije.

"Da bi sudije bile samostalne i nezavisne i da bi bez opterećenja primjenjivali zakon, mora im se za to obezbijediti ambijent u kojem je prepoznata uloga sudije kao djelioca pravde. I sudiji i njegovoj pravdi mora se vjerovati. Dok sam na čelu Vrhovnog suda braniću samostalnost, nezavisnost i profesionalni dignitet svakog sudije, jer to je jedini garant da će pravda biti na temeljima zakona i da će biti zadovoljeno načelo pravičnosti. Ako sudija, nakon što zatvori sudske spise i izađe iz sudnice očekuje da će mu zbog njegove sudske odluke suditi ulica, onda je direktno ugrožena njegova samostalnost i mogućnost da slobodno odlučuje i cijeni dokaze po zakonu i slobodnom sudijskom uvjerenju. Poruke sudijama da će i njima suditi crnogorska javnost i 'pravi sudovi', nije ništa drugo nego poziv na linč. Zato mi, sudska grana vlasti zahtjevamo od demokratske Crne Gore da to ne dozvoli i da omogući djeliocima pravde da svoj posao rade bez bojazni za ličnu sigurnost i sigurnost porodica”, poručila je ona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније