Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina;Objavio: B.V. ]

16. 03. 2017. 11:18   >>  10:53

GRAĐANI TRAŽE

EPCG da odgovori o projektima za Zetu

Udruženje građana “Rijeka je život” iz Nikšića očekuju da im Elektroprivreda Crne Gore u narednih 15 dana odgovori na koji način će riješiti sporne planove projekta prevođenja Zete u vještačke akumulacije Krupac i Slano da ne bi bila nanijeta šteta ekosistemu i grad ostao bez rijeke.

 

Predstavnici Udruženja dostavili su danas zahtjeve pretočene u 20 pitanja i najavili da će se obratiti i nadležnim Ministarstvima, Agenciji za zaštitu životne sredine, nevladinim organizacijama koje se bave tom oblasti i ambasadama.

Jedan od predstavnika građana Budimir Stijepović kazao je da su na takav potez mještani, ribolovno društvo i svi kojima je stalo do rijeke Zete bili primorani, jer nakon javne rasprave nemaju odgovora da li je izvršena revizija projekta i uvažene njihove primjedbe, kao i kome je u interesu da Nikšić ostave bez rijeke.

“Nemamo informacija ni o protoku, ni dimenzijama cijevi kroz koju će rijeka biti prevođena, jer je neshvatljivo da Zeta može biti svedena na 70 centimetara koliko su planirane dimenzije tog odvoda. Nije predviđeno ni do koje će kote doći do plavljenja naseljenog I nenaseljenog mjesta iznad planirane brane”, rekao je Stijepović.

Jedno od pitanja, kako je kazao, odnosi se i na elaborate o uticaju projekta na životnu sredinu gdje se u jednom poglavlju uočava kontradiktornost u odnosu na zaključak i navodi se da prevođenje Zete u Krupac i Slano neće imati značajne negativne uticaje na životnu sredinu.

 "A prije toga iznesen je stav stručnjaka da će nizvodno od brane usled smanjenog protoka od 1,3 metra kubna u sekundi 300 dana u godini taj uticaj biti dramatičan", rekao je Stijepović.

U ime mještana koji su nizvodno i uzvodno od planirane brane zatražen je odgovor šta će se desiti sa zemljom i imovinom nakon završenog posla, jer je očigledno da će se vrijednost imanja drastično smanjiti.

“Zabrinuti su i ribolovci, jer grad ostaje bez rijeke deset kilometara od planirane brane. Kakav će to sve imati uticaj i na život stanovništva i poljoprivredu”, zapitao je Stijepović.

On je kazao da je bitno pitanje kakav će uticaj imati realizacija tog projekta na izvorišta pitke vode Poklonci, jer je planirano da će u njegovoj neposrednoj blizini izlaziti tunel koji će odvodi akumuliranu vodu iz Krupca, a ne zna se ni da li je EPCG izvršila neophodnu studiju.

”U ljetnjem periodu do 30 odsto građana Nikšića dobija vodu iz izvorišta Poklonci”, podsjetio je Stijepović.

Predstavnik Građana Nebojša Vukićević kazao je da su očekivali da će im odgovorni ljudi iz EPCG prije 20 dana na prezentaciji glavnog projekta detaljno razjasniti sve nedoumice koje su građani imali, ali je sve ostalo kao u magli, jer su dobili samo prezentaciju tehničkih rješenja.

”Raduje nas činjenica da nam EPCG kao odgovorna kompanija ponudi odgovore na sva sporna pitanja zbog čega smo im se danas i obratili, a zavisno od odgovora uslijediće naši dalji potezi”, rekao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, građani nijesu protiv razvojnih projekata u Crnoj Gori, ali traže da se takav ozbiljan posao razmotri sa svih aspekata uz uključivanje najkompetentnijih stručnjaka.

”U interesu je svima da se prevodi višak vode, ukoliko je to izvodljivo, i poveća proizvodnja električne enregije, samo čitava opravdanost tog projekat treba da se detaljno i javno predoči, kako bi vidjeli da li će Zeta teći kroz Nikšićko polje i ostati netaknut najljepši pejzaž”, rekao je Vukićević.

Nikola Vukotić zapitao je da li EPCG ima podatke koliko će od od planiranih 1,3 kubika vode koji će ići nizvodno da dođe do Vukovog mosta i da li se zna koliki su gubici od planirane brane do kanala.

”Koji će biti kvalitet vode od brane do Vukovog mosta, s obzirom da je poznato da rijeka Bistrica presuši, a glavni je zagađivač Zete. Nepoznanica je i da li će Zeta uopšte imati rječnog raka u dijelu od mosta na Duklu pa do Vukovog mosta”, zapitao je Vukotić.

Prevođenje rijeke Zete u Krupac po ocjeni predlagača Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ima izuzetnu energetsku i ekonomsku opravdanost.

Ideju za realizaciju tog projekta inicirana je prije desetak godina sa ciljem da se prevođenjem rijeke Zete poveća proizvodnja u HE “Perućica”.

Prema ranijim navodima iz EPCG, ”samo bi se koristile izuzetno velike vode Zete i veliki poplavni talasi, da se prevode u Krupac, pa u Slano i kasnije se bolje valorizuju kroz prodaju električne energije“.

Realizacijom tog projekta ”smanjio bi se poplavni talas, regulisalo 105 metara kubnih u sekundi, smanjilo gubljenje vode u akumulaciji Vrtac, kao i omogućilo da jezero Krupac cijelo ljeto bude raspoloživ za kupanje“.

Stručnjaci iz EPCG projekat opravdaju podacima da sadašnjim neiskorišćenim hidropotencijalom Perućice, nedostatkom akumulacionog prostora, jer je Krupac mala zapremina, da se ne mogu kontrolisati gubici u retenziji Vrtac, akumulacija Slano ima rijetko punjenje, pa postoji neiskorišćenost zapremnine.

Studije za taj projekat rađene su od 1967, 1968, pa sve do 2002. godine, a prošle godine izvršena je i izrada glavnog projekta čiji je cilj da se izgradnjom tog sistema iskoriste visoki proticaja Zete koji se danas u retenziji Vrtac gube poniranjem.

Vrijednost građevinskih radova sa opremom za taj projekat je oko 26 miliona eura i prema računici EPCG, ima izuzetnu ekonomsku opravdanost.

Računica EPCG pokazuje da bi zavisno od cijene električne nergije na berzi taj projekt godišnje donosio do 3,5 miliona eura, što znači da bi se za sedam godina vratio uloženi novac u tu investiciju.

Početak građevinskih radova na realizaciji glavnog projekta planirani su za jun, a EPCG je ugovor o gradnji sa konzorcijumom MPB, na čelu sa nikšićkom kompanijom Mehanizacija i programat, zaključila u oktobru.

Projektom je predviđena izgradnja brane na rijeci Zeti i nasipa uzvodno od brane, gradnja dovodnih i odvodnih kanala, dovodnih tunela Zeta - Krupac i Krupac - Slano, komandne zgrade na platou tunela, pristupnih puteva i energetsko uređenje od Zete do Krupca i od Krupca do Slanog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније