Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

16. 03. 2017. 18:08   >>  17:44 2

SNIMLJENA DVA

Mrki medvjedi u NP Biogradska gora

U Nacionalnom parku Biogradska gora zabilježena su dva primjerka ugrožene i zaštićene vrste mrkog medvjeda (Ursus arctos). Prisustvo medvjeda zabilježile su kamere postavljene u okviru projekta „Posmatranje medvjeda“, koji sprovode Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria – Svjetski fond za prirodu.

Kako su saopštili iz Parkova Dinarida, ova inicijativa se realizuje kroz četvorogodišnji regionalni program "Zaštićena područja za prirodu i ljude“,  u saradnji sa nacionalnim parkovima Biogradska gora i Tara u Srbiji. 

„Ovim projektom želimo da, kroz konkretne aktivnosti na terenu i uz intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima, ostvarimo vidljive pomake u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa. Takođe, dugoročno želimo da uspostavimo atraktivan turistički proizvod "Posmatranje medvjeda“, od kojeg bi imali koristi kako NP Biogradska gora i NP Tara, tako i lokalna zajednica. Stanovnici zaštićenih i okolnih područja dobiće priliku da se uključe u mjere zaštite mrkog medvjeda kroz obuku za prikupljanje DNK materijala i druge aktivnosti, zatim i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za posmatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju, brendirane suvenire i druge turističke proizvode i uslugae orjentisane na prirodu“, kazala je Lidija Brnović iz Parkova Dinarida.   

Raduje da smo i zvanično potvrdili prisustvo ove jedinke na teritoriji NP Biogradska gora, što je prvi korak ka prikupljanju naučno zasnovanih podataka, u saradnji sa najboljim stručnjacima iz regiona, rekao je direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić.

"Zaposleni u parku, u saradnji sa partnerima na projektu redovno održavaju hranilišta i preduzimaju druge potrebne mjere  da se zadrži prisustvo mrkog medvjeda na pomenutim lokacijama, čime ulazimo u  drugu fazu projekta - označavanje stavljanjem GPS ogrlice i dalje praćenje kretanja, a zatim i pripremu edukativnog kutka i kreiranje jedinstvene ponude za posjetioce. U potpunosti sam siguran da ćemo uskoro ponuditi  jedinstven turistički proizvod u Crnoj Gori koji će povezati sve privredne subjekte i lokalno stanovništvo Kolašina i Mojkovca”, kaže Jeknić.

Lovci su veoma zainteresovani da se zaštiti ugrožena divljač na ovom prostoru  i da se podigne svijest ljudi o važnosti ove populacije.

"Ovaj projekat će biti prilika da lovci  prvi put u Crnoj Gori prate kretanje medvjeda preko satelitske tehnologije, a ne preko nišana. Zahvaljujući podacima koje ćemo dobijati na osnovu praćenja, učinićemo sve da sačuvamo i uvećamo populaciju mrkog medvjeda na ovim prostorima“, izjavio je predsjednik Lovačkog društva Lovac iz Kolašina, Sreten Peković.

Zaštita mrkog medvjeda, čiji je opstanak ugrožen uništavanjem prirodnih staništa i krivolovom, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou.

"Medvjedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim staništem, kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mjesta za zimski san. Zato je zaštita mrkog medvjeda jedan od prioriteta, koji će budućnosti posjetiocima parkova  kroz turističku ponudu omogućiti da dožive  medvjeda uživo, i upoznaju se sa životom ove ugrožene i zaštićene divlje vrste", poručuju iz Parkova Dinarida.

Kako bi se osigurala saradnja svih aktera na zaštiti mrkog medvjeda, promociji suživota sa čovjekom i kreiranje adekvatne turističke ponude, u okviru projekta je u decembru prošle godine  potpisan  Memorandum o saradnji između  JP "Nacionalni parkovi  Crne Gore“, Lovačke organizacije - Kolašin, Lovačkog društva - Mojkovac, Turističke organizacije - Mojkovac, Turističke organizacije – Kolašin, WWF Adria  i NVO Parkovi Dinarida -  mreža zaštićenih područja Dinarida.

Projekat "Posmatranje medvjeda“ je jedan u nizu aktivnosti koje sprovode Parkovi Dinarida – mreža kojoj pripadaju gotovo sva zaštićena područja iz osam zemalja dinarskog regiona, okupljeni sa ciljem da se kroz regionalno povezivanje unaprijedi politika zaštite prirode i obezbijede preduslovi za održivi razvoj lokalnih zajednica u blizini parkova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније