Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

16. 03. 2017. 22:52   >>  22:26

STOJANOVIĆ - DAVIJE

OEBS će nastaviti podršku CG policiji

Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviće da podržava crnogorsku policiju u jačanju njenih kapaciteta za borbu protiv kriminala, saopšteno je nakon sastanka direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa predstavnicima OEBS-a.

Stojanović se danas, kako je saopšteno iz Minsitarstva unutrašnjih poslova (MUP), sastao sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije i policijskim ekspertom za organizovani kriminal u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Džonom Koriganom.

Stojanović je, kako se navodi, sa Davije razgovarao o dosadašnjoj saradnji Uprave policije i Misije OEBS-a u Crnoj Gori i podršci koju Misija OEBS-a godinama pruža crnogorskoj policiji u jačanju kapaciteta za borbu protiv svih, a posebno najtežih oblika kriminala.

Stojanović je, dodaje se, kazao da je policija zahvalna Misiji OEBS-a na prepoznavanju potrebe za podrškom koju ova Misija u kontinuitetu pruža policijskoj organizaciji.

On je podsjetio na najvažnije projekte koji su realizovani uz podršku OEBS-a.

Misija OEBS-a je, kako je rekao Stojanović, pružila ekspertsku pomoć crnogorskoj policiji u izradi Strategije razvoja Uprave policije 2016 – 2020 i Akcionog plana za njeno sprovođenje za period od 2016. do 2017. godine.

"Osim toga, u organizaciji OEBS-a, službenici Uprave policije su pohađali specijalizovane treninge u oblasti krivičnih istraga, primjene mjera tajnog nadzora, kompjuterskog kriminala i upravljanja vođenog obavještajnim podacima. Ostvarena je i saradnja u dijelu edukacije policijskih istražitelja u vezi sa izradom akcionih planova za sprovođenje Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma", naveo je Stojanović.

U saopštenju se kaže da je na sastanku razgovarano i o aktivnom učešću Uprave policije u projektu „Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i strateške procjene u upravama kriminalističkih policija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Navodi se da je cilj tog projekta, koji je realizovan u saradnji sa OEBS-om, unapređenje kapaciteta u oblasti procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala i izradu regionalnog SOCTA izvještaja. 

Ocijenjeno je da je višestruko korisna podrška OEBS-a na planu implementacije projekta regionalne saradnje u vezi sa jačanjem kapaciteta u upravljanju granicama. 

"U organizaciji OEBS-a, redovno se održavaju sastanci sa partnerskim službama iz Albanije, kojima je u fokusu jačanje bezbjednosti granica i borba protiv prekograničnog kriminala, putem zajedničkog patroliranja i zajedničkih graničnih punktova", kaže se u saopštenju.

Intenzivna saradnja Uprave policije i OEBS-a se, kako se navodi, ostvaruje i na planu jačanja kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima, s akcentom na sprovođenje kampanje o podizanju svijesti i razumijevanju tog problema.

Misija OEBS-a je, dodaje se, pomogla i u izradi Strategije i Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima za period od 2012. do 2018. godine.

Misija OEBS-a je, zajedno sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju, bila partner u sprovođenju jednogodišnje kampanje MUP-a, pod nazivom „Poštuj život, vrati oružje“.

Kampanja je, kako su podsjetili iz MUP-a, bila usmjerena na smanjenje i kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u posjedu građana, a realizovana je u okviru krovnog programa razvoja kapaciteta za demilitarizaciju i bezbjedno skladištenje konvencionalnog naoružanja – MONDEM. 

"Primarni ciljevi projekta bili su podizanje svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenje količine nelegalnog oružja koji građani imaju u posjedu, kao i edukacija građana o pravima i obavezama vezanim za ovu oblast, uključujući i mogućnost da bez pravnih posljedica predaju oružje koje se nelegalno nalazi u njihovom posjedu", kaže se u saopštenju.

Davije je kazala da će Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviti sa podrškom crnogorskoj policiji na realizaciji budućih projekata od značaja za jačanje kapaciteta policijske organizacije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније