Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 03. 2017. 20:27 >> 20:02

HERCEG NOVI

Nema novih zaraženih palmi

Invazija insekta palminog surlaša u Herceg Novom stagnira i u proteklom periodu nije evidentiran nijedan novi “napad”. Razlog tome su najvjerovatnije niske temperature koje su bile tokom januara, a koje su ga znatno “usporile”, tako da u nadležnim komunalnim službama ne bilježe nove slučajeve palmi-kišobrana.

"Imamo još pet dana da obavimo standardno orezivanje palmi, kao što smo radili u Igalu u ulicama Norveška 6 i 8, a nakon toga kreće redovna sezonska zaštita", kazao je Radiju Jadran sekretar za ekologiju i komunalne djelatnosti Ilija Peulić.

Zbog pojave palminog surlaša, na području hercegnovske opštine, do sada je “uklonjeno” 15 zaraženih palmi kojima nije bilo pomoći, dok je na 25 obavljena dendrohirurgija (“skidanje” oboljelih djelova stabla do zdravog “tkiva”), a koje bi mogle da se oporave.

"Konstantno smo u kontaktu sa fitopatolozima koji prate situaciju, analize su svakodnevne, i za sada pozitivne jer nema evidentiranih novih zaraženih stabala, a za ovih 25 tretiranih palmi vjerujemo da će uspjeti da prebole zarazu", kazao je Peulić.

Inače, na području opštine Herceg Novi je oko 2000 palmi, a samo 360 ih je na javnim površinama, o kojima brine Komunalno-stambeno preduzeće. Ostale su na privatnim posjedima.

Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije, samostalno orezivanje palmi je strogo zabranjeno, bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju. Tretiranje palmi pesticidima košta 10 eura i neophodno ga je ponoviti tri puta u razmaku od 40 dana.

(Izvor: Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније