Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

18. 03. 2017. 19:08 >> 19:27
27

POZIV MARKOVIĆU

Popović: Hitno oformiti radnu grupu

Na današnjem protestu majki sa troje i više djece, korisnica prava na naknadu, danas su se obratili i političari - funkcioneri SNP-a, DF-a, Demosa i Demokrata, kao i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Andrija Popović se izvinio majkama što je došlo do smanjenja naknada i pozvao Vladu i premijera Duška Markovića, da hitno formira posebnu radnu grupu, te da se što prije mora naći rješenje.

"U toj radnoj grupi moraju biti predstavnice majke, mora se brzo doći do prihvatljivog rješenja. Da vas podsjetim, Liberalna partija je od početka 2013. pokrenula proceuduru usvajanja predloga izmjena i dopuna zakona koji se tiče naknada i zaštite materinstva", kazao je lider LP-a.

Majke su očekivale poslnike koji su zakon većinom i izglasali, a danas su im se osim Popivića obratili i iz SNP-a i DF-a, Demosa i Demokrata.

"Uz tebe smo bili i prije 16. oktobra, za tebe smo glasali i za tvoju djecu, danas smo ovdje uz tebe i sjutra ćemo biti", poručila je Danijela Popović iz SNP-a.

Funkcioner DF-a Janko Vučinić kazao je da su naknade umanjene mimo Ustava.

"Ovo što su vam uradili je protiv Ustava i zakona. Ne smije se ukidati stečeno pravo. Sa kojeg god aspekta posmatramo, dolazimo do toga da ste vi majke u pravu", kazao je Vučinić.

Poslanik Demokrata Neven Gošović kazao je da stečeno pravo ne može niko umanjiti i ukinuti i da je ono fiksno definisano.

"Riječ je o zakonu koji je značio retroaktivnu primjenu čime se krši ustavni princip​. Mi smo otvorili vrata svih naših kancelarija za pružanje naših pomoći za ispisivanje žalbi", poručio je Gošović.

Majke imaju dozvolu MUP-a da protestuju do 22 marta, s tim što im je Komunalna policija naložila uklanjanje suncobrana.

Predstavnica majki koje protestuju, Željka Savković, ponavila je da neće odustati.

"Na prozivke koje svakodnevno slušamo - da je trebalo da ostanemo na tržištu rada, da smo mlade, da smo mogle da radimo još 15 godina iako naša djeca sa fakultetima čekaju godinama na birou za zapošljavanje, želim da kažem da smo samo bile umorne ali na to niko ne obraća pažnju. Danas smo pozvali one koji su prvog puta odlučivali o našim sudbinama, ali i one koji prvoga puta nijesu dali glas", kazala je Savković.

Prilog Aleksandre Sjekloće-Blagojević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније