Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

18. 03. 2017. 23:37   >>  00:38 2

"DANI JETIMA 2017"

Druženje u medresi sa djecom bez očeva

U organizaciji turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH), Islamske zajednice u Crnoj Gori i fondacije „Zekat“, u Medresi „Mehmet Fatih“ u Podgorici danas se održao skup „Dani jetima 2017“. Djeca iz svih krajeva Crne Gore, koja su bez oca ili bez oba roditelja, danas su se družili sa predstavnicima te organizacije, koja i stipendira 84 djece u Crnoj Gori.

Mehmet Guncum iz organizacije IHH kazao je za Anadoliju da već sedmu godinu za redom prijateljima širom svijeta organizuju „Dane jetima“, a u Crnoj Gori po drugi put.

"Prošle godine smo u sistemu za stipendije iz Crne Gore imali 73 djece, a ove godine se taj broj povećao na 84. Očekujemo da danas dođe 150 djece koja su bez jednog ili oba roditelja, kako bi se družili. Donijeli smo određene poklone za njih i pokušaćemo da ih barem jedan dan usrećimo. Mi dajemo stipendije za djecu koja nemaju oca ili oba roditelja, u 56 država svijeta. Jedna od tih država je Crna Gora", kazao je Guncum.

Poručuje i da u mnogim državama imaju jetimhane, mjesta gdje ta djeca borave.

"U Crnoj Gori su ta djeca kod svoje majke ili staratelja i njima dajemo stipendiju oko 30 eura mjesečno. Organizujemo u 33 države druženje sa tom djecom, gdje očekujemo da će biti prisutna djeca ne samo ona koja primaju stipendije, već i njihova braća i djeca koja ne primaju stipendije. U 56 država dajemo stipendije za više od 90.000 djece", kažu u ovoj organizaciji.

Korisnicima stipendija danas se obratio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Kazao je da muslimani vjeruju da je „ovaj svijet, dunjaluk, samo početak vječnog života“.

"Ima stvari koje su sramne. Sramota je ukrasti, lagati. Ali priroda, ono što nas zatekne od uzvišenog Boga, to nije sramota. Nije sramota biti bolestan, to je iskušenje od Allaha. Nije sramota umrijeti, jer svi umiremo. Svakodnevno smo u prilici da ispraćamo ljude koji su nam dragi, na vječni Ahiret. U islamskoj tradiciji na ovim prostorima, kada neko umre, mi ne kažemo umro, već preselio. To je poenta naše vjere. Mi vjerujemo da ovaj svijet, dunjaluk, je mali početak vječnog života", kazao je Fejzić.

Naveo je i primjer Božijeg poslanika Muhameda, koji je bio bez roditelja.

"Otac mu je umro prije nego se rodio, dok je majka našeg poslanika Muhameda preselila kada je imao šest godina. Čovjek bez oba roditelja u koga danas vjeruje jedna milijarda i 800 miliona ljudi", kazao je Fejzić.

Istakao je da je briga Islamske zajednice prema djeci bez roditelja onolika kolike su mogućnosti.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da se zahvalim ovim ljudima iz Turske, koji vode brigu o djeci. Mi smo ih doveli ovdje, upoznali ih sa situacijom. Ono što ja mogu da vam garantujem jeste da poslije završene osnovne škole, svako od vas ko želi, imaće besplatno srednjoškolsko školovanje, hranu i smještaj u ovoj Medresi", rekao je Fejzić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније