Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2017. 13:37 >> 13:11

ZA DVIJE GODINE

Vraćeno 1.395 komada oružja

Građani su od početka primjene Zakona o oružju dobrovoljno vratili 1.395 komada oružja, 740 djelova, 196 minsko-eksplozivnih sredstava i 20.225 komada metaka različitog kalibra, kazao je rukovodilac Operativnog-komunikacionog centra Uprave policije, Mladen Marković.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova danas su predstavljeni rezultati primjene i realizacije relevantnih aktivnosti i kampanja povodom dvije godine od stupanja na snagu Zakona o oružju.

Marković je, na pitanje koliko je oružja ostalo kod građana, odgovorio da nema tačne metodologije koja bi dala taj odgovor.

„Ilegalnog oružja ima ali sama metodologija nije temeljna i precizna da kaže pouzdane podatke. Osim mirnodopskih aktivnosti, policija je u 2014. godini oduzela 345 komada ilegalnog oružja, godinu kasnije 247 komada a prošle 333 komada“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, ilegalnog oružja nemaju samo kriminalne grupe već i „normalni“ građani koji imaju potrebu zadržavanja oružja.

Načelnica Direkcije za vozače, vozila i oružje, Mira Radović podsjetila je da je u Podgorici 2014. godine potpisan Memorandum o saradnji između MUP-a, UNDP-a, OEBS-a i CDT-a.

„Memorandum je potpisan u cilju podizanja svijesti građana o opasnostima i štetim posledicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenja količine nelegalnog oružja koje građani imaju u posjedu, edukacije građana o pravima i obavezama vezanim za tu oblast, uključujući mogućnost da bez pravnih posljedica predaju oružje“, kazala je Radović.

Ona je kazala da je Vlada donijela Strategiju za smanjenje i kontrolu lakog oružja i municije i Akcioni plan za period 2013-2018 godine.

„U ovom periodu predato je 3.503 zahtijeva za registraciju oružja bez dokaza o porijeklu kao i 33.538 za izdavanje oružnih listova, kojima je rok važenja istekao. Strankama kojima je istekao rok trajanja važenja oružnog lista upućeni su pozivi za izdavanje novih isprava u 52.680 slučajeva“, rekla je Radović.

Politički vojni menadžer u misiji OEBS u Crnoj Gori, Predrag Prelević, rekao je da kontrola i smanjenje lakog oružja i municije predstavlja jedan od izuzetno bitnih prioriteta.

„Kada je u pitanju Crna Gora, i odgovor i poštovanje obaveza koje proistču iz dokumenata OEBS-a, jedna je od učesnica koja aktivnim doprinosom i prisustvom daje pozitivan primjer i doprinos izgradnji mjera bezbjednosti u regionu“, naveo je Prelević.

Prema njegovim riječima, usvajanje Nacionalne strategije i plana akcije za kontrolu smanjenje lakog oružja i municije je iskorak kada je u pitanju kontrola lakog oruzja i municije.

On je naveo da je kampanja pod nazivom Poštuj život, vrati oružje, doprinijela da MUP sakupi od građana oružja i municije koji su bili u nelegalnom posjedu.

„Karakteristika Crne Gore je da je kultura posjedovanja oružja i dalje izražena i rasprostanjena a svi smo svjesni da je lako oružje i municija osnovno oruđe koje se koristi u djelima nasilja, kriminalu. Da bi efikasno pristulili rješavanju problema, neophopdno je da svi udružimo napore i da koordinisano pristupimo rjkešavanju ovih problema“, poručio je Prelević.

Prema njegovim riječima, transferi, gomilanje oružja i nekontrolisana cirkulacija, su prijetnja koja je ozbiljan problem kada je u pitanju stabilnost, bezbjednost i razvoj društva.

„Apelujem na građane da nastave da daju odgovor na kampanju i tako daju lični doprinos bezbjednosti u Crnoj Gori“, zaključio je Prelević.

Menadžer programa u Kancelariji UNDP-a Gordan Ivanović kazao je da Crna Gora aktivno doprinosi rješenju problema nelegalnog oružja.

On je naveo da je oružje koje je prikupljeno od početka primjene Zakona uništeno 9. jula prošle godine, na Međunarodni dan uništavanja oružja. Ono što je u međuvremenu prikupljeno, biće istog dana ove godine uništeno“, naveo je Ivanović.

Kako je rekao, kampanja je izuzetno važna, „i drago nam je što su građani sve više svjesni opasnosti ilegalnog oružja“.

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, rekao je da je kampanja uspješna.

„Kampanja se odvijala u komplikovanom okruženju. Imamo veliki broj građana koji razmišlja kao da je 1870. godina a ne 2017. I to je velika i ozbiljna prepreka s kojom smo se morali nositi“, naveo je Koprivica.

Kako je rekao, bilo je dosta negativnih događaja koji su vezani za djelovanje organizovanog kriminala i njihovih obračuna.

"Brojevi koje imamo su ohrabrujući. Imamo ozbiljan početak akcije jer zaista jesmo tek na početku a ovo je problem s kojim ćemo se nositi narednih desetina godina da bi se stanje dovelo onako kakvo mora da bude u državi koja planira da bude članica EU i NATO“, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније