Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2017. 14:57   >>  14:30

NA KONKURS CGO

Prijavljena 364 nezaposlena visokoškolca

Na konkurs za učešće u programu obuke i radne prakse u okviru projekta pod nazivom Znanje i vještine za posao, prijavila su se 364 nezaposlena visokoškolaca, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Na konkurs, koji je završen 15. marta, dostavljen je rekordan broj prijava visokoškolaca zainteresovanih da pohađaju program obuke i radne prakse u okviru projekta. Nakon detaljne tehničke obrade dokumentacije konstatovane su 364 uredne prijave diplomiranih visokoškolaca“, navodi se u saopštenju CGO.

Kada je riječ o strukturi prijavljenih, iz CGO su naveli da je nastavljen trend koji je primijećen na polovini konkursnog roka, tako da su najveće interesovanje za taj vid usavršavanja pokazali mladi iz centralnog dijela Crne Gore, 68,13 odsto.

Oni su dodali da je četvrtina zainteresovanih, odnosno 25,55 odsto, iz sjevernog dijela Crne Gore, dok su za unaprijeđenje poslovne konkurentnosti najmanje zainteresovani nezaposleni sa juga, svega 6,32 odsto.

“Mladi nezaposleni visokoškolci, prema zaključenim podacima CGO-a, i dalje najradije sebe vide u državnoj administraciji - čak 70,36 odsto ukupno prijavljenih. Za nevladin sektor (NVO) zainteresovano je 14,96 odsto prijavljenih, za privatni 8,59 odsto, a samo 6,09 odsto njih karijeru želi da gradi u medijima”, rekao je koordinator programa, Petar Đukanović.

Iz CGO su saopštili da je među prijavljenima najviše onih sa društvenih nauka. Skoro tri četvrtine, ili 73,63 odsto ukupno prijavljenih je tog obrazovnog profila, dok je sa primjenjenih nauka višestruko manje prijava, 18,68 odsto, kao i sa prirodnih nauka, 7,14 odsto. Samo dvije osobe sa crnogorskih akademija su se prijavile za učešće u projektu.

„Sudeći po konačnom presjeku, žene su i dalje aktivnije u naporima da se profesionalno usavršavaju kako bi lakše našle posao, o čemu svjedoči 67,31 odsto njihovih prijava, dok je 32,69 odsto prijavljenih muškaraca. Raste i broj mladih između 22 i 30 godina koji su svjesni da im posao neće doći ukoliko sami sebe bolje ne pozicioniraju na tržištu rada, pa je tako 72,8 odsto mladih među prijavljenima”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je posebno značajan segment prethodne obuke kandidata, koja ima zadatak da ih u dovoljnoj mjeri pripremi za praksu koja će uslijediti.

„U sklopu obuke, kandidati će sticati znanja i vještine iz oblasti komunikacije, pisanja i upravljanja projektima finansiranim kroz fondove EU i razvoja predloga praktičnih politika. Te oblasti smo identifikovali kao presudne za sticanje traženih vještina na tržištu rada, a radi se o takozvanim prenosivim vještinama, koje kasnije odabrani učesnici programa mogu da primijene u različitim sektorima“, saopštio je Đukanović.

Iz CGO su objasnili da će obuke početi odmah nakon završenog procesa selekcije i trajaće cijeli april, a biće održane u Podgorici i Bijelom Polju. Početak radne prakse je planiran od maja.

Ukupno 60 nezaposlenih diplomiranih visokoškolaca imaće priliku da kroz saradnju različitih sektora obavi praksu u državnoj administraciji, nevladinom i privatnom sektoru, kao i medijima. To znači da će svega 16,5 odsto prijavljenih imati priliku da bude dio tog kompetitivnog programa.

Projekat Znanje i vještine za posao realizuje CGO u saradnji sa agencijom Represent Communications i Upravom za kadrove, a finansira ga EU u Crnoj Gori, posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija.

Projekat je podržan u sklopu donatorskog programa pod nazivom Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada, kao dio šireg projekta Aktivne mjere rada za zapošljivost, čiji je glavni korisnik Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније