Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2017. 18:12 >> 19:02
26

PROTEST MAJKI

"Vlada da poštuje zakon"

Majke troje i više djece u Crnoj Gori, koje od 2. marta danonoćno protestuju ispred Skupštine Crne Gore zbog umanjenja naknada, nastavile su i večeras protest. Na protestu se okupilo oko hiljadu građana, a majke su podržale opozicione partije, kao i Unija slobodnih sindikata i NVO sektora.

Predsjednica Koordinacionog odbora majki sa troje i više djece Željka Savković, ranije je pozvala predstavnike svih partija, nevladin sektor, sindikate, studente, građane, prosvjetne i zdravstvene radnike da im se pridruže danas u 18 sati, na protestu ispred Skupštine.

Anka Vukićević iz Demosa je ocijenila da su "ovi iz vlasti sačuvali ono što je Crna Gora imala, ne bi bilo potrebe ni za naknade, ni proteste".

"Traže od nas da budemo poslušne građanke, a njih zaslužuje odgovorna vlast. Naučile ste zašto treba biti građaanski neposlušan i to je jedini odgovor ovako neodgovornoj vlasti. Promjene ove vlasti su počele, a počele su ih majke Crne Gore", kazala je Vukićević.

Marina Jočić iz NOVE saopštila je da je iza svega politički problem.

"Svi zajedno treba da rušimo ovo zlo koje nas je snašlo. Ima nas koji nećemo žaliti ni živote, ni slobodu za slobodu svih nas. Kad dođe vlast koju zaslužuje ovaj narod, tražiće da se majka pise velikim M.", kazala je Jočić.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović ocijenila je da vlast treba da ponovi teoriju stečenih prava.

"Mora se poštovati Ustav, Bez njega nema vladavine prava, a bez nje pravne države. Zakon je dobio većinu u parlamentu. Stečena prava niko ne može suspendovati. Vi primate doživotnu naknadu. Razumiju li svoj jezik šta znači doživotna naknada", kazala je Vuksanović na protestu. 

"Crnogorske žene su branile dom, a sad vam kažemo - ne damo vam našu djecu. Sve ste prodali, nećete nas i našu djecu. Ona će dobiti ono što je oteto. Oteli ste od naroda Crne Gore i to ćete brzo vratiti. Dje je vlada da naplati 850 miliona eura poreza, kada to naplatite biće za majke, zdravstvo, prosvjetu, sport. Mafijo, vrati pare. Sve ćete vratiti, kunemo vam se. Živjela Crna Gora, živjele majke", poručila je Vuksanović.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak poručila je da je večeras ispred Skupštine prava "Crna Gora".

"Majke su heroine, a dno na koje su nas doveli ovi na vlasti, govori gdje smo došli. Nećemo da konzumiramo ovo trulo stanje u koje su nas doveli. Vi imate stečeno pravo i niko ne smije to da vam uzme. Zakon možda ima manjkavosti, ali je solidaran. Jer su oni svojom politikom doveli da su brojni siromašni i na ivici gladi. I sad su oni našli da ukinu ono je stečeno. To nećemo lako dozvoliti.", kazala je Bošnjak.

Pejović Lidija iz Unije slobodnih sindikata, ocijenila je da uspjeh protesta zavisi od odziva korisnica naknada iz Podgorice.

"Izostanak žena narušava ovu akciju. USSCG je prepoznala da je materinstvo glavna prepreka na tržištu rada", kazala je Pejović.

Ivanka Otašević sa Cetinja pitala je dje je "Sigurni korak" da ih podrži jer, kako je ocijenila, na skupu ima i članova DPS-a, a ne samo opozicije.

Na štrajk glađu odlučilo se oko 30 žena koje su poručile da neće odustati, iako se ne osjećaju dobro. One štrajkuju zbog smanjenja naknada sa 336 na 264 i sa 196 na 144 eura.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније