Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

24. 03. 2017. 19:54 >> 19:29
1

JAVNO MNJENJE

Srednja ocjena za usluge na lokalnom nivou

Od javnih usluga, građani najčešće koriste usluge opština, ali smatraju da kvalitet usluga koje pruža lokalna uprava nije naročito dobar.

Uslugama opština, na skali od 1 do 10, građani daju peticu, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Instituta alternativa sprovela agencija IPSOS, u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”.

Od ukupnog broja ispitanika, svaki četvrti građanin je imao iskustva sa lokalnom upravom, i u načelu su građani, prema istraživanju, u najvećem broju koristili usluge opština. 

Uprkos osrednjoj ocjeni koju daju uslugama opština, 17 odsto građana koji su imali iskustvo sa lokalnom upravom ima ekstremno negativan stav prema uslugama javne uprave.

Građani južnog regiona bolje ocjenjuju kvalitet usluga na lokalnom nivou. Na drugoj strani, brojniji su građani sa najvišim nivoom obrazovanja, koji smatraju da se kvalitet pružanja usluga na lokalnom nivou pogoršao (24%). 

Iako je veći broj građana koji imaju malo, srednje ili veliko povjerenjeu u lokalnu upravu, u odnosu  na one koji uopšte nemaju povjerenja (18%), među nezaposlenim građanima percepcija je naročito loša.  Naime, nezaposleni građani imaju malo ili nimalo povjerenja u lokalnu upravu (njih 52%) .

"Cilj Instituta alternativa i mreže nevladinih organizacija “Naša uprava”, koju smo oformili u okviru ovog projekta, bio je da dodatno osvijetli stavove u odnosu na javne usluge na lokalnom nivou, s obzirom na to da se reforma javne uprave često svodi na reformu državne uprave, dok ključni podaci o opštinama, koje vrše poslove od najneposrednijeg značaja za građane, izostaju", kažu iz IA.

Prikupljanje podataka za istraživanje, koje je sprovela Agencija IPSOS, trajalo je od 10. do 16. februara. U okviru kvantitativnog istraživanja, ispitano je 1.027 građana Crne Gore, starosti 18 ili više godina. 

Projekat “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, sporovodi Institut alternativa u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo i nevladinim organizacijama Bonum, Natura i Novi Horizont, uz podršku Evropske unije. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније