Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2017. 21:30   >>  21:04 1

ZA 2016.

ASK realizovala program rada

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) u potpunosti je realizovala Plan rada za prošlu godinu i postigla mjerljive rezultate u svim oblastima koje spadaju u njenu nadležnost, ocijenio je Savjet te institucije..

 

Savjet Agencije je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o radu ASK-a za prošlu godinu, koji sadrži podatke o svim sprovedenim aktivnostima koje su bile predviđene strateškim ciljevima iz godišnjeg Plana rada. 

Kako je saopšteno iz ASK-a, u toku prošle godine jedan od prioriteta u radu Agencije bilo je puno sprovođenje odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. 

"Uspješno je sprovedena kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja za izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbore za odbornike u skupštinama opština Kotor, Budva, Andrijevica i Gusinje u oktobru, kao i za izbore koji su u aprilu održani u Tivtu", kaže se u saopštenju.

Agencija je, kako se navodi, dosljedno i neselektivno sprovela sve zakonske obaveze i time bitno doprinijela jačanju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanju eventualnih zloupotreba javnih resursa u predizborne svrhe.

"U okviru kampanje za parlamentarne izbore je izvršena kontrola poštovanja zabrana, ograničenja i obaveza propisanih Zakonom u 11 opština, pet ministarstava i 21 ustanovi, preduzeću ili pravnom licu (ukupno 226 potrošačkih jedinica) i 16 političkih subjekata na lokalnom i državnom nivou", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, institucije su u prošloj godini, zahvaljujući proaktivnom djelovanju ASK, objavile 2.293 analitičke kartice, 4.122 informacije o putnim nalozima, 197 izvještaja o socijalnoj pomoći, 190 izvoda iz državnog i lokalnih trezora, sa podacima o potrošnji državne i lokalnih budžetskih rezervi i 1.786 odluka o zapošljavanju.

Dostavljeno je, dodaje se, 87 izvještaja političkih subjekata o redovnom radu, 162 petnaestodnevna izvještaja političkih subjekata o prilozima pravnih i fizičkih lica, 55 izvještaja o porijeklu, visini i stukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora u toku izborne kampanje. 

Izvršene su ukupno 8.892 kontrole dostavljenih izvještaja i 361 kontrola poštovanja zabrana i ograničenja propisanih Zakonom.

"Agencija je dala 185 mišljenja u vezi sa sprječavanjem sukoba interesa javnih funkcionera. Nakon datih mišljenja i sprovedenih upravnih postupaka 75 javnih funkcionera podnijelo je ostavke na javne funkcije, a organi vlasti razriješili su 26 javnih funkcionera", kaže se u saopštenju.

Ukupno 4.409 javnih funkcionera, kao i 1.228 državnih službenika dostavilo je, kako se navodi, izvještaje o prihodima i imovini za 2015/2016. godinu.

U 2016. provjerena su ukupno 1.473 izvještaja javnih funkcionera, kao i 174 izvještaja državnih službenika. 

Inicijalnom provjerom nepravilnosti su utvrđene kod 49 javnih funkcionera i 25 državnih službenika zbog prijavljivanja netačnih i nepotpunih podataka. 

Agencija je u prošloj godini uputila 263 zahtjeva za pokretanje upravnog postupka. Okončana su 224 predmeta i donijete 224 odluke i zaključka.

Preostalih 39 postupaka je, kako se navodi, u toku i biće okončani u prvom kvartalu 2017. godini.

Kako je saopšteno, u Finansijskom izvještaju ASK-A za 2016. godinu, Budžet Agencije je, nakon preusmjeravanja iznosio oko 1.387.768 eura, dok je izvršenje 1.166.573 eura.

U Izvještaju je navedeno da je procenat izvršenja budžeta u odnosu na plan 84,06.

Savjet se upoznao i sa aktivnostima koje je ASK sprovela u nastavku praćenja izbornog procesa za izbor odbornika u Skupštini Opštine Herceg Novi.

Službenici Agencije su započeli terenske kontrole u toj opštini, u skladu sa Planom kontrole i nadzora.

Prošle nedjelje su subjekti kontrole bile budžetske jedinice u okviru Opštine Herceg Novi.

"Kontrolom je utvrđeno da u prethodnom periodu nije bilo nepravilnosti, i date su preporuke za nastavak dosljednog poštovanja odredbi Zakona koje se odnose na zabrane i ograničenja u toku izborne kampanje", kazali su iz Agencije.

Oni su najavili da će ovlašćeni službenici u narednom periodu nastaviti sa terenskim kontrolamma organa vlasti i političkim subjektima u toj Opštini.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније