Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 03. 2017. 21:17 >> 20:51
1

NADLEŽNE INSTITUCIJE

Provjeriće postojanje nelegalnih vjerskih škola

Islamska zajednica (IZ) pozvala je nadležne institucije da utvrde kako su otvorene nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru, i kako im je dozvoljeno da djeluju na teritoriji Crne Gore.

Osma sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i IZ u Crnoj Gori, održana je danas u Medresi u Tuzima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na sjednici, kojom su kopredsjedavali ministar Mehmed Zenka i sekretar IZ u Crnoj Gori Fuad Čekić, razgovarano je o aktuelnim pitanjima.

Dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti koje se odnose na dobijanje licence za Medresu u Tuzima, kako bi se brže i uspješnije rješavala postojeća i prevenirala buduća sporna pitanja.

"Iz IZ su iznijete sumnje da postoje nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru Crne Gore i pozvali još jednom da se utvrdi kako su one otvorene i kako im je dozvoljeno da djeluju na teritoriji Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Tim povodom je, kako se navodi, zaključeno da se pribave sve potrebne informacije nadležnih institucija o tome da li je bilo zahtjeva za otvaranje vjerskih škola u Crnoj Gori od druge države ili vjerske zajednice. 

"Članovi komisije su saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje problematike koju je IZ u nekoliko navrata pokušavala da osvijetli, a tiče se vjerskih škola koje rade bez dozvole, prema njihovim saznanjima, budući da je Medresa ”Mehmed Fatih”, jedina vjerska škola u Crnoj Gori koja izvodi javno važeći obrazovni program“, kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je i da se organizuje posjeta Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, Centru za azilante i Domu Mladost u Bijeloj „kako bi se uvjerili kakvo je stanje na terenu po pitanju poštovanja standarda sprovođenja halal ishrane u ovim institucijama“. 

"Predloženo je da se provjeri da li nacionalna avio kompanija na svojim letovima služi hranu poštujući standard halal ishrane. Konstatovano je da treba afirmisati urađeno, i stvoriti jedan pozitivan stav o nečemu što podrazumijeva poštovanje jedne vjere i kulture“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je predloženo da se u narednom periodu bolje razmotri pravni status vjerskih službenika u pravcu prevazilaženja tehničkih poteškoća u vezi sa svrstavanjem njihovih zvanja u kategoriju slobodnih djelatnosti prilikom uplate socijalnih davanja.

Na kraju je konstatovano da Mješovita komisija posvećeno radi u cilju riješavanja svih pitanja od zajedničkog interesa Vlade i IZ u Crnoj Gori, sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније