Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

26. 03. 2017. 08:35   >>  08:18 39

VUKIĆEVIĆ OCIJENIO

Majke prevarili poslanici koji su izglasali zakon

Politička dimenzija protesta majki korisnica naknada po osnovu troje ili više djece ne može se izbjeći ni u jednoj varijanti, jer je zakon kojim je regulisano to pravo prije svega donešen sa ciljem ostvarivanja političkih interesa, smatra sociolog Slobodan Vukićević.

 

On objašnjava i da se protesti ne mogu odvojiti od politike, jer je upravo politika ta koja ih proizvodi.

“Dakle, to pitanje je samo po sebi političko. Svi protesti u Crnoj Gori su na ovaj ili onaj način imali političku konotaciju, samo je pitanje što su neki imali logističku pomoć političara, a neki ne”, kaže Vukićević.

Kada je riječ o protestima majki, organizovanih zbog odluke Vlade da im smanji naknade koje primaju po osnovu troje ili više djece, Vukićević ističe da oni svakako imaju političku dimenziju. Ali, kako objašnjava, prije svega zato što je zakon kojim im je obezbjeđeno to pravo, donešen iz političkih, a ne interesa majki i porodice kao osnovne ćelije društva, a onda i zato što su neki politički subjekti stali iza njih.Vukićević zaključuje i da odgovornost za politizaciju protesta majki sada niko ne može izbjeći.

“To nije pitanje samo norme zakona, nego i činjenice kako je donešen i usvojen taj zakon, a onda i kako se on primjenjuje. Kontraargumenti u vrijeme rasprave za donošenje tog zakona bili su samo finansijske prirode, a ne suštinskog položaja porodice i žena u društvu. Dakle, čak ni pri donošenju tog zakona, suština nije bila briga o majkama već politički interesi. Majke su prevarene, a situacija u društvu je takva da se ta prevara ne može ispraviti. Sve to govori o neozbiljnosti čitavog procesa”, smatra Vukićević.

 

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, sa druge strane, ističe kako nijedan bunt koji se u posljednjih četvrt vijeka dešavao u Crnoj Gori nije doživljen krajnje iskreno. On navodi i da je borba majki za zakonom stečeno pravo opravdana, te da je tu borbu krajnje nekorektno politički bojiti.

“Svaka borba koja se dešavala u Crnoj Gori u posljednjih četvrt vijeka, na ovaj ili onaj način dobila je političku ili neku drugu konotaciju. Dakle, bunt nikada nije doživljen krajnje iskreno. Takva je i ova situacija sa majkama, koje se opravdano bore za svoje stečeno pravo. Taj protest poprima neke repove gdje se pokušava pokazati i dokazati da on ima političku dimenziju. Međutim, ovo nije priča 30 ili 300 žena, ovo je priča Crne Gore i 21.000 korisnica naknada. To je ujedno i priča 100.000 građana ove države u čije domove je ušlo dobro kroz taj zakon. Zato je krajnje nekorektno da borbu majki, za ono što su stekle i što im je zakonom pripalo, neko pokušava politički obojiti. One se bore za svoje pravo i sve ostalo je manje bitno”, napominje Keković.

Tim prije što su, dodaje Keković, žene na tržištu rada izuzetno ranjive.

“One ne mogu da ostvare materinstvo, jer čim najave bračne relacije dobijaju otkaze. One su u odnosu na muškarce potpuno neravnopravne i, ukoliko žele da se ostvare kao majke, ni u primisli ne mogu da steknu puni obim godina penzijskog staža”, zaključuje generalni sekretar USCG.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније