Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 03. 2017. 13:15   >>  12:50 1

SAT ZA PLANETU

U kampanji učestvovalo 13 gradova

Centralni događaj ovogodišnje kampanje "Sat za planetu" bila je promotivna noćna biciklistička vožnja pod sloganom "Osvijetli Problem" u kojoj je učestvovalo preko 250 biciklista. Nakon ove vožnje uslijedilo je gašenje svijetala na Trgu Nezavisnosti i mostu Milenijum.

NVO Green Home je po osmi put učestvovala u najvećoj volonterskoj kampanji "Sat za planetu".

Ove godine proslavu su organizovali u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, Biciklo.me i projektom Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori.

Kao važnu činjenici kada je riječ o klimatskim promjenama navode zagađenja koja dolaze kroz transport.

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnji poslova Crne Gore u Podgorici je u prošloj godini registrovano oko 64,5 hiljada vozila što je za oko četiri hiljade više u odnosu na 2015. godinu.

"S obzirom na činjenicu da drumski sabraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha zbog emisije zagađujućih supstanci koje nastaju u procesu sagorijevanja pogonskg goriva (benzin, dizel i tečni naftni gas) cilj ove kampanje je bio i da ispromovišemo širu upotrebu bicikala i sredstava javnog prevoza, koji se veoma malo koriste u Crnoj Gori a značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena", saopštili su iz te NVO.

Posebno značajnom navode činjenicu da se ovogodišnjoj kampanji priključilo trinaest crnogorskih gradova.

"Gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena, ohrabruju sugrađani da učine isto, i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da oćuvamo planetu i za buduće generacije", podsjećaju iz Grin Houm-a.

Značaj Sata za planetu, napominju, je još veći jer je to najveća kampanja za jačanje svijesti o potrebi očuvanja planete i racionalne upotrebe prirodnih resursa.

"U centralnom događaju gašenja svijetla u Crnoj Gori su ostvarene uštede u procentu od 1,43 odsto u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji. Najveća ušteda od 7,07 odsto zabilježena je u Pljevljima", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније