Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 03. 2017. 17:53 >> 17:28

DELEGACIJA SAOPŠTILA

Politika proširenja među najvažnijim za EU

Imajući u vidu brojne izazove sa kojima se svijet susreće, nijedna zemlja se ne može samostalno izboriti i međunarodna saradnja je potrebnija nego ikad. Nakon 60 godina kao uspješan projekat mira, bezbjednosti i zajedništva, Evropska unija je važan primjer i nezamljenljivi igrač u globalnoj saradnji za ostvarivanje mirnijeg i properitetnijeg svijeta, saopštila je delegacija EU u Crnoj Gori povodom obilježavanja 60 godina Rimskih ugovora.

"Nakon usvajanja Rimskih ugovora 25. marta 1957. postavljeni su temelji za jedinstveno ekonomsko i političko partnerstvo koje danas znamo kao Evropsku uniju: zajednicu mira i prosperiteta koja promoviše zajedništvo na kontinentu i saradnju na globalnom nivou. Rimskim ugovorima uspostavljeno je zajedničko tržište gdje ljudi, dobra, usluge i kapital mogu slobodno da se kreću i uspostavljene su osnove za prosperitet i stabilnost evropskih građana", naglasili su iz Delegacije.

Kako su kazali, EU je porasla od izvornih šest do današnjih 28 članica, a ostaje privlačna i danas, kada više zemalja, uključujući i Crnu Goru, učestvuju u procesu proširenja.

"Uz brojne aktivnosti, koje obuhvataju zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, međunarodnu saradnju i razvoj, trgovinu, civilnu zaštitu i pružanje humanitarne pomoći, klimatske promjene, jedna od najvažnijih politika Unije jeste upravo politika proširenja. Cilj ove politike je priprema budućih članica za članstvo u EU, sa posebnim naglaskom na vladavinu prava, temeljna prava, ekonomski razvoj i konkurentnost, kao i funkcionisanje demokratskih institucija i reforma javne uprave. Proces proširenja je vitalan za stabilnost, kao i za razvoj i napredak zemalja koje su u procesu proširenja. Za period od 2014. do 2020. godine, EU podržava njihovu transformaciju i modernizaciju sredstvima u iznosu od 11.7 milijardi eura", objasnili su iz Delegacije Unije.

Podsjetili su da EU omogućuje sigurnost investicija, otvorenost i uslove za razvoj.

"EU doprinosi globalnom miru sa preko 30 civilnih i vojnih misija i operacija na tri kontinenta, pruža razvojnu i drugu pomoć u oko 150 zemalja, najznačajniji je trgovinski partner zemljama u razvoju, u velikoj mjeri je doprinijela ljudskom razvoju širom svijeta i vodeća je u zaštiti životne sredine u svijetu", kazali su iz Delegacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније