Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2017. 12:04 >> 11:40

ZA INTEGRACIJU ROMA

NVO Mladi Romi dobitnik nagrade EU

Evropska komisija je objavila dobitnike Druge nagrade Evropske unije za integraciju Roma za zemlje Zapadnog Balkana i Turske.

Nagradu u Crnoj Gori dobila je NVO Mladi Romi za projekat "Kroz obrazovanje do integracije".

Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je saopšteno da je cilj ove nagrade, koja je pokrenuta 2014, da ukaže na politički značaj integracije Roma u procesu proširenja Evropske unije, ojača ulogu civilnog društva i pokaže odlučnost i posvećenost Evropske unije poboljšanju socijalne inkluzije Roma.

"Romi su dio naših evropskih društava i dijele bogatu kulturu i istoriju neraskivido vezanu sa Evropom. Ipak, njihov potencijal je još uvijek prečesto prigušen. Stoga, Evropska unija podržava inkluziju, integraciju i osnaživanje Roma kako bi im pomogla - posebno mladim ljudima – da preuzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama i time doprinesu cijelom društvu. Kroz današnju nagradu, Evropska unija odaje priznanje ljudima posvećenim promovisanju inkluzivnijeg društva. Odabrani pobjednici nijesu samo veliki akteri današnjice, već i oni koji će oblikovati sjutrašnjicu", rekao je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Romi su jedna od najvećih evropskih etničkih manjina, sa 10 do 12 miliona koji žive u Evropi. Oko milion Roma živi na Zapadnom Balkanu i 2.8 miliona u Turskoj.

Romi dijele bogatu kulturu i istoriju koja je neraskidivo vezana sa Evropom. Romi su se takođe suočili sa dugom istorijom isključivanja. Preveliki broj njih su i dalje žrtve rasizma, diskriminacije, socijalne isključenosti i žive u dubokom siromaštvu. Stoga, poboljšanje inkluzije Roma nastavlja da bude jedan od ključnih prioriteta Evropske unije.

Druga nagrada Evropske Unije za integraciju Roma

Trinaest pobjedničkih projekata izabrani su na osnovu njihovog doprinosa inkluziji, integraciji i osnaživanju Romske djece i mladih, koji predstavljaju budućnost svojih zajednica i u najboljoj su poziciji da vode dalju integraciju na lokalnom nivou.

"Odabrani projekti su podržali, na primjer, originalnu pozorišnu produkciju, otvaranje fudbalskog kluba za mlade, radionice za muziku i ples, dodjelu stipendija i praksi, kao i još mnogo toga što dovodi do povećanog učešća u društvu, jačanju javnog zastupanja i izgradnji samopouzdanja. Posvećenost pokazana od strane ovih organizacija već je imala opipljiv uticaj na integraciju Roma i trebala bi poslužiti kao inspiracija za buduće napore za nastavkom dobrog rada. Prepoznavanjem ovih projekata u skladu sa principima Evropske unije, i poboljšanjem njihove vidljivosti i održivosti, Evropska unija pomaže poboljšanje života romskih zajednica širom Zapadnog Balkana i Turske i osnažuje ih da postanu puni članovi njihovog šireg društva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, osim što su dobile novčane nagrade, nominovane organizacije su takođe pozvane na trodnevno studijsko putovanje u Brisel, gdje imaju priliku da učestvuju na ceremoniji dodjele nagrada, kao i da prisustvuju nizu sastanaka i događaja koji se bave integracijom Roma.

Svi dobitnici nagrada:

Albanija
Prva nagrada - Institut romske kulture u Albaniji IRCA: Romski medijatori zagovaraju djelotvorno sprovođenje Lokalnog akcionog plana za Rome u regiji Fier
Druga nagrada - ARSIS, Društvena organizacija za podršku mladima: Poboljšana obrazovna postignuća Roma i Egipćana koji pohađaju 9. razred i njihovo praćenje sve do mature

Bosna i Hercegovina
Prva nagrada - Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma - OTAHARIN: Sport za društvene promjene i obrazovanje
Druga nagrada - Udruženje mladih psihologa: Obrazovanje za sve

Makedonija
Prva nagrada - Resursni centar za Rome: Podrška podučavanju romske djece u osnovnom obrazovanju
Druga nagrada - Regionalno udruženje mladih za obrazovanje Roma - PROMA: SIDA ne zna za diskriminaciju - Zaštitite se!

Kosovo
Prva nagrada - Glas Roma, Aškalija i Egipćana: Dodatna nastava kroz Obrazovne centre
Druga nagrada - Napredujemo zajedno: Roma Versitas program za Kosovo

Crna Gora
Prva nagrada - NVO Mladi Romi: Kroz obrazovanje do integracije

Srbija
Prva nagrada - Fondacija GRUBB: GRUBB centri
Druga nagrada - Udruženje Roma opštine Braničevo: Podrška obrazovnoj inkluziji Roma na svim stepenima obrazovanja i podrška samozapošljavanju u Požarevcu - „Naše pravo da živimo bolje”

Turska
Prva nagrada - Federacija mediteranskih udruženja Roma: Romkinje na posao, djeca u vrtić
Druga nagrada - Udruženje za podršku Tarlabaşı zajednici: Osnaživanje sirijske Dom djece

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније