Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

28. 03. 2017. 19:03 >> 18:39

IZMJENE ZAKONA

Obavezan pravosudni i ispit za javne izvršitelje

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas izmjene Zakona kojim je predviđeno da javni izvršitelj mora da ima položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja.

Prema dosadašnjoj odredbi, za obavljenje ovih poslova bio je potreban jedan od ovih ispita.

Ministar pravde Zoran Pažin, je, obrazlažući zakonske izmjene, rekao da se u praksi pokazalo da je potrebno na određeni način pooštriti uslove za izbor javnih izvršitelja, kao i precizirati odredbe koji se odnose na disciplinski postupak prema javnim izvršiteljima.

"To je potrebno uraditi preciziranjem same procedure i disciplinskih delikata koji se dijele na lakše, teže i najteže“, saopštio je Pažin.

On je ukazao da su propisane i dvije komisije – prvostepena i drugostepena, koje su sastavljene od predstavnika komore javnih izvršitelja, Tužilačkog i Sudskog savjeta. 

Pažin je dodao da je u drugom stepen predsjednik Komisije predstavnik Vrhovnog suda. „Uređenjem ovih komisija podigli smo profesionalni nivo odlučivanja u disciplinskim postupcima, što bi trebala da bude garancija pravnog kvaliteta u ovoj vrsti odluka“, naveo je Pažin.

Prema njegovim riječima, pokazalo se nužnim da javni izvršitelji moraju da imaju položen pravosudni ispit.

"Za sve javne izvršitelje koji nemaju položen pravosudni ispit propisan je rok od godinu u kome mogu da upodobe svoj pravni status zahtjevima iz ovoga zakona i njegovim polaganjem nastave da vrše ovu dužnost“, kazao je Pažin.

Kako je kazao, ukoliko to ne bi bio slučaj, prestala bi im javno izvršiteljska djelatnost, odlukom ministra pravde.

Prema dosadašnjoj odredbi, za obavljenje ove funkcije bio je potreban jedan od ovih ispita.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić, ocijenio je da su osnovna dva problema u radu javnih izvršitelja - zloupotrebe javnog ovlašćenja i neefikasnost u radu. „Vjerujem da će ovaj Zakon pomoći da se ovi problemi riješe“, saopštio je Sekulić.

Poslanici crnogorskog parlamenta su usvojili izmjene Zakona o advokaturi kojim je predviđeno da će advokati iz država članica Evropske unije (EU) moći da obavljaju tu djelatnost u Crnoj Gori.

Zakonske odredbe primjenjivaće se od dana pristupanja Crne Gore EU.

Zakonom se definišu uslovi pod kojima advokat iz države članice EU ima pravo da se bavi advokaturom u Crnoj Gori, način upisa u imenik stranih advokata, polaganje pravosudnog i advokatskog ispita na službenom jeziku u Crnoj Gori. 

Pravo upisa u imenik stranih advokata, radi obavljanja advokatske djelatnosti u Cmoj Gori ima advokat iz države članice EU koji je upisan u registar za obavljanje advokatske djelatnosti u matičnoj državi, a koji je državljanin države članice EU i osiguran je od profesionalne odgovornosti.

"Dokumenti kojima se dokazuju ove činjenice uzeće se u obzir ako nije proteklo tri mjeseca od dana njihovog izdavanja i moraju biti dostavljeni u ovjerenom prevodu na crnogorski jezik“, kaže se u zakonskom obrazloženju. 

Prema novom Zakonu o zaštiti ličnih podataka, koji je danas usvoujenm, Komunalna policija biće nadležna da izvršava pravosnažna rješenja o uklanjanu kamera sa javnih površina.

Zakonom se propisuje da je saglasnost Agencije neophodna kad se uvodi video nadzor javnih površina.

"Predloženim zakonom skraćuje se vrijeme čuvanja snimaka nastalim video nadzorom na šest mjeseci, jer se rok od godinu pokazao predug i izaziva velike materijalne troškove. Smatramo da se novim rokom može postići svrha uvođenja video nadzora“, kaže se u obrazloženju.

Propisano je da ko vrši snimanje javnih površina mora da postupa shodno članovima Zakona kojim se propisuju pravila vršenja video nadzora i da se o tome vodi evidencija koja se prijavljuje Agenciji.

"Zbog velikog broja ilegalno postavljenih kamera kojima se snimaju javne površine i „nejasne" situacije kad Agencija rješenjem utvrdi da se njihovo snimanje vrši suprotno zakonu, propisano je da komunalna policija izvršava pravosnažna rješenja i uklanja kamere“, kaže se u obrazloženju.

Koncept prava nematerijalne štete i unaprjeđenja odredbi koje se odnose na gradansko-pravni aspekt zaštite prava ličnosti u Crnoj Gori biće regulisan izmjenama Zakona o obligacionim odnosima, koji je usvojili poslanici.

Dosadašnja primjena Zakona o obligacionim odnosima pokazala je, kako se navodi, da pojedina rješenja koja regulišu prava ličnosti nijesu zadovoljavajuća, što je u praksi predstavljalo prepreku za ostvarivanje njihove potpune građanskopravne zaštite.

"Zbog toga se pokazalo kao nužno stvaranje koherentnog materijalno-pravnog i procesno-pravnog okvira za građansko-pravnu zaštitu ovih prava“, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Poslanici su danas usvojili izmjena Zakona o zdravstvenom osguranju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније