Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

29. 03. 2017. 08:15   >>  07:55 1

KALEZIĆ SMATRA

Za promjenu oznake pola dovoljan psiholog

Jedini uslov za promjenu oznake pola u dokumentima trebalo bi da bude mišljenje psihologa, a ne kao što je praksa da se za to obavlja kompletna operacija prilagođavanja pola, rekao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

 

Ovaj prijedlog uvršten je u nacrt Zakona o rodnom i polnom identitetu koji je uradila ova nevladina organizacija zajedno sa Juvantasom i Institutom za pravne studije. Kada su prošle sedmice objelodanili ovo rješenje saglasili su se da bi nadležni njegovim usvajanjem znatno olakšali život transrođnim, interpolnim i rodno varijantnimosobama u Crnoj Gori.

Prema riječima Kalezića, nacrt Zakona o rodnom i polnom identitetu urađen je u skladu sa najboljom praksom u svijetu. On kaže da je problem što se sada za promjenu oznake pola u dokumentima i matičnog broja traži da se obavi kompletna operacija prilagođavanja pola.

"To nije savremena praksa i to nije u skladu sa savremenim trendovima na polju ljudskih prava", kazao je Kalezić za Pobjedu.

Nacrtom zakona su zato propisali da je prilikom donošenja odluke za promjenu oznake pola u matičnom registru rođenih zabranjeno tražiti da se obavljaju dodatni medicinski pregledi, već da je potrebno samo dostaviti mišljenje psihologa Centra za mentalno zdravlje.

"Pojašnjeno je, takođe, da se uz promjenu oznake pola mijenja i matični broj osobe, jer sadrži brojke koje se odnose na pol”, rekao je Kalezić.

Nevladine organizacije su zatražile i da se pored oznake za muški ili ženski pol, uvede "ostalo".

"Poenta je u dokumentu da se prepozna život osobe, a ne fizičke karakteristike. Ne može da nas određuje tjelesno nego ono što osjećamo da jesmo i što jesmo", rekao je Kalezić.

Trans osobe se, kako dodaje, zbog "zakonske praznine" suočavaju sa brojnim problemima, jer neka od njih ne želi da obavi operaciju kako bi izmijenila oznaku pola u dokumentu ili ne može to da učini iz zdravstvenih razloga.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније