Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

29. 03. 2017. 11:28 >> 13:01
1

PODSTIČE POVJERENJE

Kodifikacija za nezavisno sudstvo

Kodifikacijom građanskog prava u Crnoj Gori biće podstaknuto povjerenje u djelovanje pravnih normi, ojačana nezavisnost i neutralnost sudova, ocijenjeo je na konferenciji "Kodifikacija građanskog prava u Crnoj Gori“.

Ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da je jedan od atributa crnogorskog građanskog prava da nije kodifikovano u građanski zakonik, za razliku od drugih država sa kojim Crna Gora dijeli tradiciju evropskog kontinentalnog prava poput Francuske, Austrije, Njemačke.

"Istorijski gledano, društveni kontekst država koje su kodifikovale građansko pravo upućivao je na potrebu da se razvija i snaži nacionalno jedinstvo, jača integritet između društva i države, da se ekonomski valorizuje društvo kroz privredni razvoj i, s tim u vezi, pravna sigurnost", rekao je Pažin na konferenciji.

On je kazao da u tom istorijskom kontekstu, na civilizacijskoj ljestvici vrijednosti Evrope nimalo ne zaostaje Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Gopru iz 1888. Valtazara Bogišića.

"Naprotiv, to ne samo da je spomenik pravne kulture južnosovenskih naroda nego je njegova slava daleko žira od ovih prostora, on je široko prihvaćen u pravnoj nauci, prevođen i smatra se jednim od najkvalitetnijih zakonika", dodao je Pažin.

Pitanja koja se otvaraju kada se govori o potrebi kodifikacije građanskog prava, kako je pojasnio, jesu koju sistematiku treba odabrati.

"Pitanje na koje treba dati odgovor jeste kakvim pravnim normama se trebamo služiti,  da li pravno preciznim ili treba posegniti za gibkim pravilima koristeći u što većoj mjeri generalne klauzule, odnosno pravne standarde", pojasnio je Pažin.

Prema njegovim riječima, građansko pravo treba da sadrži preambulu, koja će definisati društveni trenutak u kome se donosi građanski zakonik, uvodne napomene, opšti dio, obligaciono pravo, stvarno, porodično i nasljedno pravo.

Ambasador Velike Briatnije u Crnoj Gori, Ian Viting, rekao je da je donošenje ovog građanskog zakonika dobar znak i snažan podsticaj za dalje reforme crnogorskog sistema.

"Na ovaj način se podstiče povjerenje u djelovanje pravnih normi, što čini bitnu osnovu vladavine prava. Smanjiće se broj normi koje su u suprotnosti jedna sa drugom i ojačaće se nezavisnost i neutralnost sudova", ocijenio je Viting.

On je rekao da će ekonomski uspjeh građana Crne Gore doći zajedno sa jačanjem vladavine prava.

Kako je podsjetio, danas je poseban dan za Ujedinjeno Kraljevstvo, jer premijera Tereza Mej pokreće član 50 i time će biti označen početak formiranja novog partnerskog odnosa te države sa Evropskom unjom (EU).

"Budite uvjereni da je Ujedinjeno Kraljevstvo uz Crnu Goru, podržava je i podržavaće je na njenom putu promjena ka ostvarivanju njenih ambicija, bez obzira na naše novo partnerstvo sa EU", poručio je Viting.

On je naglasio da će britanska Ambasada u Podgorici nastaviti da podržava Crnu Goru kroz zajedničke partnerske projekte na poljima jačanja institucija, jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje vladavine prava.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Vukčević, kazao je da je kodifikacija građanskog zakonika podvižnički posao.

"To je posao koji jednu srednu, jednu instituciju, društvo ili državu diže na viši kulturološki nivo od onoga na kom je ranije bila", naveo je Vukčević.

On je poručio da su vrata CANU za jedna takav projekat otvorena.

Programska menadžerka za Zapadni Balkan u AIRE centru iz Londona, Biljana Brajtvajt, ocijenila je da je u Crnoj Gori neophodna sveobuhvatna reforma građanskog prava.

Prema njenim riječima, kodifikiacija građanskog prava je sveopuhvatan poduhvata koji će državi služiti u doglednoj budućnosti.

"Takav zakonik doprinio bi zaštiti vladavine prava, podsticanju stranih ulaganja putem povećanja dostupnosti, povećanju transparentnosti, pravne siturnosti, zaštiti od prizvoljnih odluka, zaštiti nezavisnosti sudova i modernizaciji pravnog sistema", navela je Brajtvajt.

Ona je poručila da će Crnoj Gori u kodifikaciji građanskog prva biti potrebna podrška međunarodnih stručnjaka kako bi uspjela u tim naporima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније