Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

31. 03. 2017. 12:05   >>  11:40 5

CAZAS UPOZORAVA

Alkohol jeftin i pristupačan mladima

U susret danu alkoholizma Crna Gora se ne može pohvaliti kvalitetnim pristupom u borbi protiv ove bolesti zavisnosti, saopšteno je iz CAZAS-a.

 

Prevencija štetne upotrebe alkohola u Crnoj Gori podrazumijeva sprovođenje ozbiljnih mjera fiskalne, zdravstvene i ekonomske politike.

“Alkohol u Crnoj Gori je veoma jeftin i pristupačan, bez adekvatne implementacije i kontrole postojeće zakonske regulative. Sve ovo dodatno upozorava da moramo ozbiljnije pristupiti problemu koji sve češće tangira mlade u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Nacionalnim strateškim dokumentima i planovima jeste predviđena realizacija skrininga štetne upotrebe alkohola, koja po saznanjima CAZAS-a ne funkcioniše adekvatno.

“Postoji obučeno osoblje za skrining na nivou primarne zdravstvene zaštite, postoji razvijena metodologija kao i softver ali iz nekog razloga javlja se problem u adekvatnom i kontinuiranom sprovođenju samog skrininga”, navoid se u saopštenju.

Takođe, sve mjere nasumičnog testiranja vozača na prisustvo alkohola, prevencija, ograničenje dostupnosti alkohola i regulisanje uslova za kupovinu alkohola, jesu previđene nacionalnim planom.

“Uprkos svemu tome tri osnovne mjere se ne sprovode. Name, alkohol je veoma jeftin, dostupan bilo kada i bilo gdje, nije zakon regulisano reklamiranje i oglašavanje alkohol proizvođača i skrining program se ne sprovodi adekvatno”, naglašavaju iz CAZAS-a.

Oni npredlažu mjere koje su se dokazale kao uspješne u rješavanju problema štetne upotrebe alkohola: fiskalna politika - porez na alkohol i povećanje cijene alkohola, regulisanje fizičke dostupnosti alkohola kao i ograničenje vremena i mjesta  prodaje alkohola, regulisanje oglašavanja i reklamiranja alkoholnih proizvoda, kao i adekvatan skrinig program.

“Osim toga, važno je uzeti u obzir i važnost promjene samog konteksta upotrebe alkohola, osmišljavanje opširnijeg programa smanjenja štetnih posljedica upotrebe alkohola, kao i veoma značajne preventivne aktivnosti i aktivnosti podrške”, navoid se u saopštenju.

Iz CAZAS-a podsjećaju da rezultati ESPAD istraživanja jasno upozoravaju na alramantnu situaciju. 

“Naime, 72 odsto srednjoškolaca u Crnoj Gori smatra da bi lako ili vrlo lako moglo nabaviti alkohol. Posljednih desetak godina trend konzumacije alkohola među mladima u CG je u porastu, dok je u među njihovim vršnjacima u Evropi, taj trend u padu”, zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније